INDUSTRIJSKA BAŠTINA

Slavni dani propale tvornice Mundus na izložbi u Zagrebu

06.10.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Izložba 'Namještaj od savijenog drva kao paradigma dizajna: varaždinska tvornica Mundus', koja se otvara u utorak, 6. listopada u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), podsjetit će na slavne dane varaždinske tvornice namještaja Mundus, čiji su proizvodi bili nezaobilazni u brojnim kućanstvima i javnim ustanovama, a prepoznatljivi su i danas

Povijest tvornice prikazat će se od samih začetaka njezinih preteča krajem 19. stoljeća do nedavnog prestanka djelovanja. Naglasak izložbe je na djelatnosti pojedinih dizajnera koji su ondje radili uglavnom anonimno, a osim dokumentiranja i historiziranja, ona ukazuje na značaj često neprepoznate i neosviještene domaće industrijske baštine i industrije namještaja.

Autorica izložbe Vanja Brdar Mustapić podsjeća kako je ta varaždinska tvornica, uz konstantno velik izvoz diljem svijeta i s obzirom na karakterističan asortiman svojih proizvoda, bila neizostavna u opremanju ugostiteljskih interijera, domova umirovljenika, ureda, škola, bolnica, kazališta, hotela.

'S obzirom na karakter njezinih produkata, koji je često služio kao oprema javnih objekata, restorana i kavana, uobičajena percepcija tog namještaja kao potrošnog inventara, nečega što nije 'vrijedno', pa time i ne zaslužuje sakupljanje možda će ovom izložbom potaknuti drugačije viđenje, pronalaženje još uvijek postojeće građe kod privatnih osoba i javnih institucija, te nova istraživanja u dokumentiranju njezina rada i rada drugih domaćih tvornica namještaja i njihovu pozicioniranju u povijesti namještaja, dizajna i industrijske proizvodnje u Hrvatskoj', ustvrdila je Brdar Mustapić u pratećem tekstu izložbe.

Po njezinim riječima, primjer varaždinske tvornice Mundus dio je opće situacije s deindustrijalizacijom u Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća, 'čime je učinjena neprocjenjiva šteta za ekonomiju te prvenstveno za struku, jer se gasi specijalizirano znanje izrade namještaja od savijenog drva i pletenja trske temeljeno na tradiciji i kontinuitetu industrijske proizvodnje koja seže u same početke modernizacije u Hrvatskoj u 19. stoljeću'.

Poznata pod nazivom 'Florijan Bobić' varaždinska tvornica, iako nije jedina u Jugoslaviji proizvodila namještaj od savijenog drva, uvijek je bila na vrhu, a savijeno drvo bilo je njezin zaštitni znak.

Još krajem 19. stoljeća, paraleleno s europskim trendovima, pogoni za takvu proizvodnju nicali su u okolici Varaždina, a jedan od njih je 1907. otkupila tvrtka Mundus sa sjedištem u Budimpešti. S vremenom su se sve tvornice tvrtki Mundus i Gebrüder Thonet sjedinile u koncern Thonet - Mundus, a sjedište je bilo u Švicarskoj.

Iz vremena prije Prvog svjetskog rata sačuvan je samo jedan stolac iz tvornice Bačić i Kopaitić, no građa između dva rata je brojnija. Bili su tu klasici koje je inaugurirala još tvornica Gebrüder Thonet u 19. stoljeću, a produkcija je uključivala sve načine proizvodnje, od sjedala s pletenom trskom, termoplastične izvedbe do paljenih uzoraka.

Nakon Drugog svjetskog rata proizvodili su se klasični modeli namještaja za sjedenje od savijenog drva te predratni modeli, a u tvornici 'Florijan Bobić' se osniva konstrukcijski biro za projektiranje novih modela. Šezdesetih godina, kod pripajanja drugih tvornica u Drvno industrijski kombinat, proizvodnja namještaja od savijenog drva stagnira, no nakon 1968., kada se Tvornica stolaca odvaja, dolazi do ponovne afirmacije.

Mundus je svoj proizvodni program proširio i na tradicionalni pločasti sobni namještaj, tapecirani i metalni namještaj, a ranih sedamdesetih imao je uspjeha s lameliranim namještajem. Jedno od najvećih priznanja bilo je što je model pletenih naslonjača BL-16 izvožen u Dansku, predstavnicu skandinavskog dizajna koji je bio uzor generacijama domaćih dizajnera.

Izložba u HDD galeriji bit će otvorena do 20. listopada.