ZDENKA KOVAČIČEK O GLAZBI

'Srećom, počela sam još dok su se cijenili talent i rad'

05.10.2015 u 18:11

Bionic
Reading

Priznata umjetnica i najcjenjenija hrvatska jazz i rock glazbenica Zdenka Kovačiček nastupila je 4. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu jesenske sezone Jazz.hr-a, a na koncertu je sniman materijal za njen novi dvostruki album 'Zdenka pjeva Ellu i Leu'

Tijekom više od pet desetljeća karijere, Zdenka Kovačiček često je nastupala na kazališnim daskama, svojim izvedbama veselila je poklonike rocka i jazza, gostovala je na brojnim smotrama bluesa i soula, osvajala prestižne nagrade i bila proglašavanja najboljim ženskim vokalom u državi. Također brojnim nastupima na hrvatskim i stranim pozornicama, festivalima jazza i koncertima, Zdenka Kovačiček stekla je zapažen međunarodni ugled, a njezin stil postao je prepoznatljiv širokoj glazbenoj publici.

Po čemu će vaš novi album biti poseban i drugačiji od svih ostalih?
Jazz je oduvijek bio moja strast, a ovim albumom zaokružit ću glazbenu karijeru na najbolji mogući način. Album će spojiti pjesme iz mjuzikla 'Ella i Marilyn' velike Elle Fitzgerald, te kompozicije talentirane jazz glazbenice Lele Kapowitz. U izvedbama će nam se pridružiti Joe Kapowitz na Hammond orguljama, što će izvedbama dati zvuk izvornog jazza. Hrvatskoj jazz sceni uvijek je manjkalo takvih prepjeva, dok dobrih tekstova gotovo nije ni bilo. Otkad postoji jazz scena u Hrvatskoj, većina skladbi pisala se na engleskom jeziku, dok s druge strane tekstova na hrvatskom gotovo nije ni bilo.

Što mislite o hrvatskoj jazz sceni?
Hrvatska jazz scena iznimno je bogata. Pojam jazza svakim se danom sve više širi - kao etno-jazz, pop-jazz, itd. Svakim danom imamo i sve veći broj odličnih mladih jazz glazbenika koji su aktivni i značajno pridonose formiranju hrvatske jazz scene. Samim time jazz postaje sve zabavniji i privlači širu publiku. Jedino je šteta što nema adekvatnih prostora i klubova za svirku.

Što mislite, je li bilo teže početi glazbenu karijeru u vrijeme kada ste se vi krenuli ili danas?
Danas je teže započeti ozbiljnu glazbenu karijeru jer se traži prvenstveno vizualni dojam, a tek onda talent. Nisu svi spremni na takve izazove. Ja bih prva odbila takvu ponudu. Srećom, počela sam u vrijeme kada su talent i rad bili primarni za postizanje uspjeha.

Već dugi niz godina žarite i palite glazbenom scenom. Po vašem mišljenju, što je najvažnije za tako dugu i uspješnu karijeru?
Najvažnija je velika ljubav prema glazbi, općenito umjetnosti, ali i doza entuzijazma i upornosti.

Otkud crpite energiju i što vas najviše motivira da još uvijek aktivno sudjelujete u kreiranju hrvatske glazbene scene?
Fascinacija glazbom. Kad čujem dobru glazbu, doživljavam ekstazu.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere surađivali ste s mnogim domaćim i stranim glazbenicima. S kim ste najviše uživali raditi?
Iznimno sam voljela surađivati s Draženom Boićem, Miljenkom Prohaskom, Ladislavom Fidrijem, Igorom Savinom te ostalim jazz glazbenicima starije generacije. Svaki glazbenik, pogotovo jazz glazbenik, posjeduje posebnu strast i ima svoju jedinstvenu priču, stoga svaka suradnja daje novu inspiraciju. Jazz je toliko beskrajan i daje vam slobodu shvaćanja glazbe, pristupa, ponašanja, način druženja i čini život prekrasnim.