'U CENTRU ZLA'

Varufakis i Horvat rasprodali glasovitu berlinsku Volksbühne

05.10.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Poznato berlinsko kazalište Volksbühne organizira u utorak, 6. listopada, diskusiju na temu 'Im Zentrum des Übels / Plan B für Europa?' tj. 'U centru zla / Plan B za Europu' na kojoj gostuju bivši grčki ministar financija i ekonomist Janis Varufakis, hrvatski filozof Srećko Horvat, talijanski semiolog Franco Berardi, a sve moderira francuski kustos Guillame Paoli. Interes je za ovaj kulturno-politički događaj velik, o čemu svjedoče odavno rasprodane ulaznice

'Čovjek koji je u 2015. od medije i javnosti doživio najviše blaćenja dolazi opet u Berlin, u jazbinu europskih dresera životinja, u samo središte zla. Neuspješan u svojem pokušaju da svoju zemlju oslobodi od diktata vjerovnika. Istovremeno uspješan, jer je pokazao da inteligencija, hrabrost i integritet mogu biti dio političke prakse. Baš to se Janisu Varufakisu ne oprašta', stoji na početku provokativno intonirane najave jednog od važnijih kulturno-političkih događaja ovih dana u Berlinu, javne diskusije 'Im Zentrum des Übels / Plan B für Europa?' koja se 6. listopada od 21 sati održava u kazalištu Volksbühne.

O interesu javnosti svjedoči i to da su karte (upad je 10 eura) odavno rasprodane, kao i da se u međuvremenu organizirao dodatni video-prijenos diskusije, koji će se moći gledati u maloj dvorani Volksbühne. U raspravi o aktualnoj europskoj politici sudjelovat će i filozof Srećko Horvat te talijanski aktivist Franco Berardi, a sve moderira Guillame Paoli. Nema sumnje da će zvijezda večeri biti Varufakis, ali je lijepo vidjeti i da se nekog hrvatskog intelektualca može vidjeti kako sudjeluje u događaju o kojemu će nesumnjivo pisati svi njemački mediji, kojima je bivši grčki ministar financija omiljena tema, bez obzira na to kakav stav o njegovom djelovanju imaju.

Na stranici Volksbühne ističe se kako je 'nepopustljivost grčkog naroda razotkrila u kakvom se stanju nalazi europski projekt' koji je u međuvremenu – smatraju lijevi radikali – postao tek fikcija. Horvat, inače najmlađi od diskutanata (1983. godište), predstavljen je kao 'hrvatski filozof' i bivši direktor Subversive Festivala u Zagrebu, a navode se i dvije njegove knjige koje su izašle na njemačkom jeziku: 'Nach Ende der Geschichte' i 'Was will Europa?', koju je napisao sa Slavojem Žižekom

Kazalište Volksbühne, osnovano 1890. godine, jedno je od najpoznatijih u Berlinu, ali i diljem Europe, a godinama ga vodi poznati režiser Frank Castorf. Riječ je iznimno provokativnom teatru u kojemu se izvode često i vrlo politički intonirane predstave te redovito organiziraju i ovakve javne diskusije.