Kulturmiks POVIJESNA POČETNICA

Otvorena Bašćanska staza glagoljice

  • Autor: tportal.hr
  • 19.10.2009 10:39:56
  • 19.10.2009 9:56:27

Prigodnom svečanošću u Baški na otoku Krku otvorena je Bašćanska staza glagoljice, hrvatska povijesna prostorna početnica

Riječ je o višegodišnjem projektu Društva Sinjali kojim je zaključena Godina glagoljice te program kojim se obilježavala - Sarcem glagoljaj.

Projekt ne formira stazu klasične pravocrtne forme, već su kamene skulpture raspoređene i smještene na značajnim položajima. Postavljene su 34 kamene skulpture s uklesanim glagoljskim slovima te jedna posvetna skulptura Društva Sinjali. Četiri skulpture su većih dimenzija, rad akademskog kipara Ljube De Karine, a ostale, manje, klesali su studenti hrvatskih i europskih akademija na kiparskim radionicama organiziranim u Baški. Staza će interaktivnim metodama, koje će slijediti samom materijalnom formiranju staze, posjetitelje bašćanskog područja uputiti i trajno ih voditi kroz povijesno-kulturološke značajke i vrijednosti ovoga kraja.

U Opatiji Sv. Lucije u Jurandvoru održava se i izložba o nastajanju staze, koju je otvorila predsjednica Društva Sinjali Branka Polonijo, zahvalivši se svima koji su podržali projekt. 'Ovim projektom mnogi su dali svoj doprinos u zajednici, a nadamo se na čast i ponos budućih generacija koje će staza uputiti i trajno voditi kroz povijesno-kulturološke značajke i vrijednosti ovoga kraja', zaključila je Polonijo.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još