PREKINULA INTERVJU

Neprijatna pitanja nanervirala najveću arhitekticu svijeta

25.09.2015 u 12:57

Bionic
Reading

Poznata britanska arhitektica iranskih korijena Zaha Hadid mnoštvu uglednih nagrada dodala je i prestižnu nagradu RIBA koju joj je dodijelio Kraljevski institut britanskih arhitekata, no nagradu je zasjenio skandal koji je uslijedio nakon što je arhitektica prekinula intervju na BBC-ju zbog neugodnih pitanja

Zaha Hadid prva je žena arhitektica koja je 2004. dobila prestižnu arhitektonsku nagradu Pritzker, a i posljednjom nagradom probila je mušku prevlast. U Britaniji je dobila titulu dame, a njen rad visoko je cijenjen, no i kontorverzan.

U intervjuu koji je s njom u povodu prestižne zlatne nagrade RIBA radila novinarka 4. radija BBC-ja Sarah Montague, dotakle su se i manje ugodnih tema, pa ju je novinarka pitala o stradavanju radnika prilikom gradnje stadiona Al-Wakrah za nogometno prvenstvo u Quataru. Arhitektica je demantirala da je netko smrtno stradao, a novinarku uputila da se bolje informira. Dodatno ju je naljutilo i pitanje oko natječaja za glavni stadion Olimpijskih igara u Tokiju 2020. koji je prošao na natječaju, no zbog visokih torškova japanska vlada odbila ga je realizirati.

Zaha Hadid osmislila je, među ostalim, skijašku skakaonicu u austrijskom Innsbrucku, zgrade opere u kineskom Guangzhouu i velškom Cardiffu.

Njezine su kreacije posvuda u svijetu, od Bakua do Cincinnatija, od Rima do Seula.