IZLOŽEN I 'KRIK'

Munchove litografije i drvorezi u bečkoj Albertini

24.09.2015 u 18:02

Bionic
Reading

Izložba 'Edvard Munch - Ljubav - Smrt - osamljenost' otvara se u četvrtak navečer u bečkom muzeju Albertini, a obuhvaća stotinjak umjetničkih radova toga poznatog norveškog ekspresionista čiji umjetnički stvaralački opus odiše pesimizmom, nespokojem, strahom i melankoničnim tonovima

'Izložba prikazuje stotinjak Munchovih majstorskih umjetničkih djela litografija i drvoreza i daje uvid u sveobuhvatno umjetničko stvaralaštvo Edvarda Muncha koji se ubraja u najutjecajnije protagoniste moderne', rekao je na konferenciji za novinare direktor bečkoga muzeja Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

'Njegov umjetnički opus karakteriziraju pesimizam, nespokoj, strah i melankolični tonovi. Munch je s pet godina izgubio majku, a s 14 sestru. Sa smrću se uvijek suočavao osamljenošću, što je na poseban način izražavao u svojim djelima', rekao je Schroeder.

Posebnost njegova umjetničkog stvaralaštva je da je istu temu prikazivao u više varijanti, eksperimentirao je koloritom, znakovima u različitim tehnikama, no sve su to unikati i stoga se njegova djela poput 'Krika', 'Poljupca' i 'Madone' ubrajaju u ikone moderne, ocijenio je Schroeder.

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina, a u njezinu je središtu skupina Munchovih djela nazvana 'Friz života', zatim su tu 'Madona', 'Djevojke na mostu', 'Mjesečina', 'Simbolički krajolik', 'Dvoje ljudi - Osamljeni', 'Poljubac', 'Obala melankolije', 'Bolesno dijete', 'Ljubomora', 'Vampir', 'Strah' - u sklopu koje je izloženo i jedno od njegovih najpoznatijih djela, litografija 'Krik' iz 1895.

Eksponati za tu sveobuhvatnu Munchovu izložbu u Beču posuđeni su iz najznačajnijih međunarodnih muzeja i privatnih zbirki, a dvije trećine iz Albertine.

Izložba Edvarda Muncha (1863.-1944.) 'Ljubav-smrt-osamljenost' u bečkoj Albertini bit će otvorena do 24. siječnja 2016.