SALON ARHITEKTURE

Pogledajte najbolje od domaće arhitekture

10.09.2015 u 09:00

  • +20

50. Zagrebački salon arhitekture

Izvor: Promo fotografije / Autor: Igor Sladoljev

Bionic
Reading

Ovogodišnji jubilarni 50. Zagrebački salon arhitekture bit će otvoren 1. listopada u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu, a nakon otvaranja bit će dodijeljene nagrade Salona, najavila je na konferenciji za novinare predsjednica Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) Sanja Cvjetko Jerković

Cvjetko Jerković podsjetila je kako je na 50. zagrebački salon arhitekture pristiglo 298 radova u tri kategorije - prijedlog, situacija i studenti.

Selektor Salona Hrvoje Njirić izabrao je na zadanu temu 'dosljednost' 131 rad za izlaganje na izložbi.

Njirić je izvijestio kako je 12 radova u kategoriji 'prijedlog', 91 rad u kategoriji 'situacija' te 28 radova u kategoriji 'student'. Od 131 selektiranog rada za nagrade Salona konkurira 25 nominiranih radova, rekao je Njirić dodavši kako su 4 rada u kategoriji 'prijedlog', 13 radova u kategoriji 'situacija' i 8 radovi u kategoriji 'studenti'.

Urednica kataloga 50. zagrebačkog salona arhitekture Silva Kalčić najavila je da će uz radove u katalogu biti i niz tekstova posvećenih hrvatskoj arhitekturi.

Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Godišnja je to smotra suvremenoga stvaralaštva posvećena naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU).

Ova trijenalna manifestacija najvažnija je likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti, dizajneri i likovni umjetnici imaju prigodu pokazati dosege vlastite suvremene produkcije na nacionalnoj razini. U nekoliko svojih posljednjih izdanja Zagrebački salon se afirmirao i kao međunarodna referentna točka u stvaralaštvu. Salon je osnovan 1965. godine, dok je prva izložba održana 1966. Na Salonu se sukladno renomiranosti ostvarenja dodjeljuju dvije nagrade – Velika nagrada Salona i nagrada za mladog autora do 35 godina.