POLICIJA MOLI POMOĆ

U Rovinju ukradeno Picassovo djelo vrijedno više stotina tisuća kuna

27.08.2015 u 14:11

Bionic
Reading

Za točno mjesec dana iz Rovinja će put Njemačke krenuti izložba o Picassovim stvaralačkim godinama na Azurnoj obali koja je u Zavičajnom muzeju grada postavljena još od 2. travnja. No, izložba koja u svijetu privlači veliku pozornost ljubitelja umjetnosti, u Rovinju je privukla i lopova pa bi izložba u Njemačku mogla otići bez nekoliko stotina tisuća kuna vrijednog srebrnog pladnja naziva 'Jacqueline na mostu'

Srebrni pladanj kružnog oblika, promjera oko 30 centimetara, naziva 'Jacqueline na mostu' ('Jacqueline et Chevalet'), nepoznati je počinitelj iz muzeja u Rovinju otuđio 25. kolovoza u prijepodnevnim satima.

Umjetnina je bila izložena u sklopu izložbe keramike nazvane 'Godine na Azurnoj obali'. Upravo na Azurnoj obali slavni umjetnik upoznao se s tehnikama grnčarstva i keramike te je do svoje smrti stvorio oko 600 keramičkih predmeta – tanjura, vaza, zdjela, vrčeva, pločica i skulptura. Na izložbi, ostvarenoj u suradnji Zavičajnog muzeja Rovinja sa slovenskom umjetničkom galerijom Deva Puri iz Bleda, izloženo je blizu 60 Picassovih keramičkih radova.

Pored keramike, izloženi su i plakati te nekoliko srebrnih pladnjeva, među kojima i ukradeni. Ostaje za nadati se da je nepoznati počinitelj znao što uzima te da će 'Jacqueline na mostu' ipak na vrijeme završiti u Njemačkoj, a ne kao sekundarna sirovina.

Imate li bilo kakvih saznanja o nestaloj umjetnini, možete to javiti Policijskoj postaji Rovinj, na brojeve: 192 ili (052) 538 239. Sve korisne informacije mogu se proslijediti i na e-mail: istarska@policija.hr