POZNATI DVOJAC U MSU-U

Gilbert&George najavili senzacionalni vizualni doživljaj

13.10.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Svjetski poznati britanski umjetnički par Gilbert&George u Zagrebu najavio je svoju izložbu koja će biti postavljena iduće godine u novom zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti što se otvara u prosincu

Dvojica umjetnika čija je suradnja počela još za vrijeme studija kiparstva zajedno rade i žive četrdesetak godina. U Zagreb su došli drugi put. Prvi put bili su ovdje dok je zgrada Muzeja suvremene umjetnosti bila još u vrlo ranoj fazi izgradnje. Došli su pregledati prostor u kojem će izlagati, što je za njih uobičajen postupak prilikom postavljanja izložbe svojih radova.

Kako su ispričali, radi dobrog kontakta s publikom pomno pripremaju svaku svoju izložbu tako da naprave maketu izložbenog prostora, postave radove gledajući pritom iz perspektive posjetitelja izložbe, budući da smatraju da umjetnost mora biti svima razumljiva, da treba zavesti gledatelje već u prvim minutama i ponuditi senzacionalni vizualni doživljaj, postići visual impact, kako su naglasili.

Prvotna ideja bila je da Gilbert&George u zagrebu izlože radove koji su bili prikazani u Tateu, no kako se odužilo dovršavanje Muzeja suvremene umjetnosti, ovaj dvojac uspio je napraviti 150 novih radova, tako da će na izložbi iduće godine biti predstavljena i novija produkcija. Među ostalim, bit će izložen veliki triptih pod nazivom 'M.M.', što je rimska brojka 2.000. Ta slika predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost, rekli su umjetnici te istaknuli da su teme kojima se bave njihove slike smrt, nada, strah, vjera, seks, novac – ključna egzistencijalna pitanja.

Na zagrebačkom gostovanju dvojac je iznio svoje stavove o religiji, narodima i nacionalnostima i umjetnosti, a više pogledajte u video prilogu.