KOD SLAVONSKOG BRODA

Ronioci u Savi pronašli keramiku iz 17. stoljeća

04.08.2015 u 21:20

Savska keramika iz 17. stoljeća

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović / Pixsell

Bionic
Reading

U Muzeju brodskog Posavlja u ponedjeljak je predstavljen dio nalaza koje su u Savi, na području Slavonskog Broda, pronašli članovi Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia tijekom svojih redovnih aktivnosti, a riječ je o keramici iz 17. stoljeća

'Ovo je sretna vijest jer takvi nalazi nisu česti. Što se tiče zavičajne povijesti, riječ je o vrhunskom nalazu, a vjerujemo da će priča dobiti uporište i šire', kazala je Danijela Mitrović Ljubičić, ravnateljica Muzeja brodskog Posavlja.

Keramika, te ostaci drvenog plovila pronađeni su u srpnju, a Ljubičić najavljuje kako detaljno istraživanje lokaliteta slijedi nakon što budu ishođene sve potrebne dozvole.

'Najveći broj izronjenih posuda su crepulje, plitke posude velikog ravnog dna koje su služile za pečenje kruha, pita i drugih jela za čiju je pripremu bilo potrebno pečenje na žaru ognjišta', ističe Ivana Artuković Župan, kustosica arheološkog odjela muzeja u Slavonskom Brodu.

Kustosica podsjeća da je pronalazak slične keramike zabilježen u Beogradu te da taj najnoviji nalaz potvrđuje postojanje trgovačkog puta na rijeci Savi.

Sreću da uoči atraktivno podvodno arheološko nalazište imala je Ivana Kljajić, članica Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia, kojoj je to bio tek treći službeni zaron na rijeci Savi.

'Rijeka je bila bistra u odnosu na stanje kakva zna biti, a na dubini od oko 3,5 metra na kojoj smo ronili struja je bila iznimno jaka. Kolega Darko Čop i ja uočili smo pravilne krugove koji su odudarali od tla. Kada smo posude izvukli na površinu nismo bili svjesni značaja nalaza, no jako je lijep osjećaj i svakako poticaj za daljnje ronjenje', rekla je Ivana Kljajić.

I premda su slavonskobrodski ronioci već ranije sami pronalazili povjesne artefakte u Savi i sudjelovali u istraživanjima pod vodstvom Muzeja brodskog Posavlja, to je do sada najznačajniji pronalazak i kruna njihovih ronilačko-arheoloških aktivnosti u proteklih 45 godina postojanja kluba.