PROVOKATORI NA SUDU

Umjetnost u Rusiji pod budnim okom vlasti

13.10.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Suđenjima i raznim oblicima zastrašivanja ruske vlasti idu protiv suvremenih umjetnika i kustosa koji organiziraju provokativne i politički nepodobne izložbe

Trenutačno se u Moskvi vodi suđenje protiv dvojice kustosa, Andreja Erofeeva i Jurija Samodurova kojima prijeti i do pet godina zatvora ako budu proglašeni krivima što su 2007. organizirali izložbu naslovljenu 'Zabranjena umjetnost – 2006' na kojoj su prikazali oko 20 radova koji su u 2006. bili zabranjeni za izlaganje, jer su proglašeni pornografskim, antireligioznim sadržajem. Jedan od zabranjenih radova, primjerice, prikazivao je vjernika kršćanina kako se moli Mickeyju Mausu umjesto Isusu Kristu.

Samodurovu ovo nije prvi susret sa sudom; već je ranije proglašen krivim za poticanje mržnje prema religiji kada je radio na izložbi naslovljenoj 'Oprez! Religija'.

U aktualnom slučaju na sudu, zabilježeni su neki doista bizarni trenuci. Jedan svjedok tvrdio je da je njegova supruga preminula nakon što je posjetila izložbu 'Zabranjena umjetnost', jer joj je bogohulni sadržaj oduzeo volju za životom. Jedan svećenik u svojem svjedočenju Erofeeva je nazvao Sotoninim slugom. Oni koji su pratili suđenje toliko su iznervirani ovom dvojicom da su spremni sami presuditi sumnjičenima, ne učini li to sud, prenosi artnewsonline.com.

Erofeev je lani radio izložbu 'Politička umjetnost u Rusiji od 1927. do danas'. Uz nju se nisu vezali incidenti do trenutka kad je izložba trebala biti postavljena u Francuskoj. Tada je ruski ministar kulture Aleksandar Sokolov pokušao zabraniti gostovanje u Francuskoj pod izlikom da omalovažava Rusiju. U priču se upleo i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy urgirajući preko Vladimira Putina da ne zabranjuju izlazak izložbe iz Rusije. Erofeev je na kraju izvukao deblji kraj, ostao je bez posla u galeriji u kojoj je dotad radio.

Ozbiljan uznemiravanja doživljavaju i drugi umjetnici u Rusiji. Student i umjetnik Artem Loskutov iz Novosibirska uhićen je u svibnju zbog posjedovanja marihuane i pod optužbom da je formirao kriminalnu grupu. Sudilo se i Gariku Vinogradovu kojeg je moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov tužio za klevetu. Umjetnik je napravio premetaljku od slova imena moskovskog gradonačelnika i dobio 'uklužij vor' što u slobodnom prijevodu znači 'vješti lopov'.