DO 16. KOLOVOZA

Još stignete na zagrebačku izložbu Da Vincijevih izuma

31.07.2015 u 18:38

Bionic
Reading

Svjetska izložba 'Leonardo da Vinci - Genij i njegovi izumi' u Zagreb je stigla 22.travnja, a do danas je kroz nju prošetalo više tisuća ljudi. Mnogim turistima, izložba se našla na popisu 'must see' stvari u Zagrebu. Ukoliko ste među onim rijetkima koji još uvijek nisu bili, ne propustite otići u Kineski paviljon Zagrebačkog Velesajma još naredna dva tjedna, jer izložba se u Zagrebu zadržava do 16. kolovoza

Izložba 'Leonardo da Vinci – genij i njegovi izumi' obuhvaća više 80 naprava podijeljenih u četiri tematske skupine; vatru, vodu, zemlju i zrak. Jedna od najpopularnijih sprava među posjetiteljima je upravo soba s ogledalima u kojoj se ljudsko tijelo, koje je da Vinci smatrao savršenim, može vidjeti iz različitih kutova i perspektiva. Nije zanemaren ni umjetnički dio - ovdje se mogu vidjeti replike da Vincijevih slika 'Posljednja večera', 'Dama s hermelinom', 'Mona Lisa', slikarska djela zbog kojih je najpoznatiji širokoj publici.

Leonardo da Vinci sinonim je za inovacije i kreativnost. Nasljeđe tog genija su neobične vizije ispred doba u kojem je živio, a bez kojih je danas život potpuno nezamisliv. Nakon proučavanja njegova djela 'Codici Vinciani', držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence, uspjela je proizvesti interaktivne naprave u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju. Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu…stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija i njegovim poznatim zapisima.

Izložba je pažljivo zamišljena i oblikovana sa svrhom da privuče pojedince što različitijih interesa te im omogućuje da sami istraže jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena. Genij Leonarda da Vincija još uvijek živi, nadahnjujući maštu i izazivajući divljenje u svakom od nas.

Ulaznice možete kupiti na ulazu Kineskog paviljona.

Cijena ulaznica

Djeca (osnovna škola grupe) – 35 kuna po osobi
Djeca osnovna i srednja škola – 45 kuna po osobi
Studenti i umirovljenici (grupe) – 55 kuna po osobi
Studenti i umirovljenici – 60 kuna po osobi
Odrasli grupe – 65 kuna po osobi
Odrasli – 70 kuna po osobi
Obiteljska ulaznica – 195 kuna

Radno vrijeme izložbe je svakim danom od 9 do 19 sati, a sve detaljnije informacije dostupne su na internetskoj stranici davincizagreb.com i Facebook stranici Izložbe