POREMEĆEN UGAO

Obećao otvoriti muzej o ženskoj povijesti pa ga posvetio Jacku Trbosjeku

30.07.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Mark Palmer-Edgecumbe, bivši visokopozicionirani menadžer u Googleu, najavio je kako će u Londonu otvoriti muzej posvećen ženskoj povijesti. Nakon što je dobio potrebne dozvole i krenuo s gradnjom, odlučio je da će muzej posvetiti Jacku Trbosjeku, uz objašnjenje da je to više interesantno od društvene povijesti žena

Ponekad se naleti na muškarce koji doista zavređuju onu poznatu invektivu da su muške svinje. Jedan od njih bi možda mogao biti Mark Palmer-Edgecumbe koji je dobar dio karijere proveo u Googleu baveći se baš uspostavljanjem raznolikosti i ravnopravnošću zaposlenika i zaposlenica što mu je i osiguralo značajan simbolički kapital kada se u Londonu pojavio s prijedlogom da u East Endu napravi i otvori muzej posvećen društvenoj povijesti žena i ženskih postignuća. Tako je predstavio svoj projekt nadležnima (pun fotografija protesta sufražetkinja i sličnih momenata iz borbe za prava žena) te dobio potrebne dozvole kao i podršku lokalne zajednice, a onda kada je gradnja krenula – odlučio je napraviti muzej posvećen Jacku Trbosjeku! Dakle, serijskom ubojici zloglasnom baš po tome što je brutalno kasapio i ubijao žene.

Palmer-Edgecumbe ovako je za londonski Evening Standard objasnio tu promjenu: 'Doista smo planirali napraviti muzej posvećen društvenoj povijesti žena, ali kako se projekt razvijao, shvatili smo da je zanimljivije napraviti ga iz perspektiva žrtava Jacka Trbosjeka. Nije da tako slavimo zločine Jacka Trbosjeka nego želimo prikazati kako su se te žene uopće našle u takvoj situaciji.' Iako vrlo nategnuto, ovo objašnjenje bi se možda i moglo prihvatiti kao jedva uvjerljivo da Palmer-Edgecumbe svoj muzej nije odlučio jasno nazvati Jack The Ripper Museum. Spomena žena koje su bile žrtve Jacka Trbosjeka nema.


No zato se u muzeju planiraju izložiti fotografija autopsija zaklanih i raskomadanih žena koje je ubio Jack Trbosjek, dok je vrhunac licemjera što se na službenoj stranici muzeja ističe kako se te fotografije – 'koje neki posjetitelji mogu smatrati uznemirujućima' – 'trebaju gledati s diskrecijom i poštovanjem prema žrtvama'.

Suosnivačica Women's Museum of IrelandJeanne Sutton za Buzzfeed je komentirala da 'postoji mnogo više od ženske povijesti od leševa žena' te da je 'razočaravajuće to što se gospodin Palmer-Edgecumbe odlučio usmjeriti na najprljaviji dio povijesti East Enda iskorištavajući ubijene žene kao bi privukao posjetitelje'.


Stanovnici i stanovnice East Enda ljuti su zbog ovakvog razvoja događaja te mediji zaključuju da cijeloj priči definitivno nije kraj. No Jack The Ripper Museum najavljuje uskoro otvaranje, a na svojoj službenoj stranici već i nudi da se unaprijed kupe ulaznice.