OBNOVLJEN MAŠKOVIĆA HAN

U najvećoj islamskoj građevini u Hrvatskoj bit će hotel i restoran

28.07.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Projekt 'Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana', financiran u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009, završio je, a obnovljen je najznačajniji i najveći spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj - han Jusufa Maškovića - te slijedi njegova revitalizacija sadržajima potrebnim za ekonomski oporavak Vrane nadomak Pakoštana

Ministarstvo kulture RH kao nositelj ovog vrijednog projekta najavilo je za 31. srpnja njegovo dovršenje. Ministarstvo je financiralo 25 posto iznosa obnove dok je ostatak od ukupno 2,6 milijuna eura povučen iz EU-a, iz programa IPA 2009, a obnovljeno zaštićeno kulturno dobro bit će predano na upotrebu Općini Pakoštane. Kako navode u Ministarstvu kulture, Maškovića han će biti višenamjenski kompleks u kojem će biti mali hotel, trgovine, zbirka lokalnih arheoloških nalaza, restoran te prostor za razne kulturne, znanstvene, turističke, gospodarske manifestacije i skupove. 'Takav sadržaj omogućit će financijsku održivost spomenika, kao i gospodarski razvoj mjesta. Radovi obnove Maškovića hana u potpunosti su završeni, ishođena je uporabna dozvola i u tijeku je priprema za provođenje aktivnosti predviđenih marketinškim planom Agencije Han', navode u Ministarstvu.

Maškovića han izrazito je monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta i zauzima površinu veću od 3000 m2. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji, vjerojatno namijenjen da bude rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića.

U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon - šedrvan - rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka, soba, a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta, hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša, kamina, koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri te zidani vrlo precizno klesanim kamenom.

Han je dao graditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. Njegovom smrću 1645. gradnja je prekinuta i han nije završen prema izvornom projektu. Han Jusufa Maškovića je najzapadnija građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države te najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Republike Hrvatske.