OPSEŽNO ISTRAŽIVANJE

Najveći vokabular u glazbenoj industriji ima Eminem

27.07.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Eminem, Kanye West i Bob Dylan imaju nešto iznenađujuće zajedničko. Prema novoj studiji, spomenuti trio nalazi se u prvih pet izvođača s najvećim vokabularom u glazbenoj industriji

Varun Jewalikar i Nishant Verma - dvojac zadužen za najnovije glazbeno istraživanje predstavljeno na internetskoj stranici Musixmatch, svoju studiju su testirali na 93 izvođača preko 25 žanrovskih odrednica. 

'Cilj istraživanja temeljio se na usporedbi veličine vokabulara glazbenika podvrgnutih u istraživanju', navode Jewalkiar i Verma u studiji. Koristeći popis od 99 najprodavanijih izvođača svih vremena, dvojac je usporedio odnos 'preko 100 najgušćih pjesama (od ukupnog broja riječi) koje su izdali'. Međutim, obavljena analiza isključuje izvođače poput Brucea Springsteena, grupa Chicago, Def Leppard Journeyja Beach Boysa i Doorsa, s obzirom da dvojac nije uspio dobiti dozvolu od glazbene stranice Musixmatch za korištenje njihovih tekstova u istraživanju.

Eminem se nalazi na samom vrhu popisa s 8.818 različitih riječi koje koristi, a slijede ga Jay Z sa 6.899 riječi, pokojni Tupac Shakur sa 6569 i Kanye West s 5.069 riječi. Legendarni kantautor Bob Dylan, našao se na petom mjestu s 4.883 riječi. Popis izvođača koji su se našli na samom vrhu liste sasvim je očekivan, s obzirom na to da je rap kao žanr uglavnom fokusiran na tekstove koje karakterizira zavidna gustoća riječi.

Provedeno istraživanje težilo je ukupnoj veličini vokabulara (broj korištenih jedinstvenih riječi, na bilo kojem jeziku, od strane umjetnika sa 100 ili manje pjesama objavljenih tijekom njihove karijere), stihovnu gustoću (ukupan broj korištenih riječi) i intervala između novih riječi (broj riječi nakon kojih se počinje koristiti nove).

'S obzirom na to koliko su pjesme Boba Dylana artikulirane i deskriptivne, njegova visoka pozicija nimalo ne čudi', navodi se u studiji. 'Bob Dylan također se našao na 11. mjestu liste N. W. I. (u prosjeku korištenih novih riječi nakon napisanih devet). Jewalikar i Verma ističu postojanje velike varijacije u veličini vokabulara kod 93 najuspješnijih glazbenika i nepostojanje ukupne korelacije između komercijalnog uspjeha glazbenika i njihove veličine vokabulara.

'Ova provedena analiza ne bi se trebala tumačiti kao da je jedan glazbenik bolji od drugog već kao uvid u rad ovih nevjerojatnih umjetnika', navode Jewalkiar i Verma nadodavši: 'Analiza nam daje mogućnost zavirivanja u umove različitih tekstopisaca, od kojih neki slamaju srca u samo nekoliko riječi dok ostali oslikavaju zamršenu sliku tisućama riječi.'

Studija naslovljena kao 'Najveći vokabular u glazbi' inspirirana je već objavljenom studijom 'Najveći vokabular u hip-hopu' u kojoj je znanstvenik Matt Daniels istraživao vokabular hiphopera. Reper Aesop Rock našao se na prvom mjestu spomenutog istraživanja.