KRIZA BEZ IZNIMKE

Grčki muzeji pred zatvaranjem vrata za posjetitelje

14.07.2015 u 11:08

Bionic
Reading

Velika ekonomska kriza u Grčkoj dovela je i mnoge kulturne institucije i muzeje na rub egzistencije. Kako javljaju mediji, mnogima prijeti skoro zatvaranje, što je ne samo još jedan udarac grčkom turizmu, jedinoj koliko-toliko zdravoj grani lokalnog gospodarstva, nego i kulturnom naslijeđu Europe koja je stvorena na ključnim idejama antičke Grčke

'Prve stvari na udaru politike štednje u Grčkoj bile su još 2008. kultura, obrazovanje i zdravstvo', izjavio je za The Art Newspaper Denis Zakaropulos, umjetnički direktor Makedonskog muzeja suvremene umjetnosti u Solunu. On je samo jedan od voditelja muzeja u Grčkoj koji upozoravaju da će njihove kulturne institucije uskoro biti primorane zatvoriti vrata posjetiteljima zbog nedostatka sredstava za normalno funkcioniranje.

Kustosica Katerina Gregos ističe da mnogi muzeji sada jedva još imaju sredstava za plaće zaposlenih, a za troškove hladnog pogona i plaćanje ostalih računa sredstava više uopće nema. Zato je i odgođeno otvaranje EMST-a, novog atenskog muzeja za suvremenu umjetnost, a o svemu tome grčko ministarstvo kulture zasad – šuti i odbija situaciju komentirati za medije. Jedino čega su se dosad dosjetili jest spajanje različitih muzeja kako bi se tako smanjili troškovi.

Guardian pak ističe da su grčki muzeji ne samo kulturne institucije nego i dio tamošnje turističke ponude, a turizam je jedini još funkcionalan sektor tamošnjeg gospodarstva. No podsjeća se i da neki od ključnih muzeja koje danas ima Grčka ne bi uopće postojali bez sredstava iz Europske unije, uključujući i Njemačku. Jedan je takav Muzej Akropole u Ateni koji je nezaobilazna destinacija mnogih turista u glavnom gradu Grčke, izgrađen je novcem Europske unije što se u muzeju sa zahvalnošću ističe.

Njemačka je pak izdašno financijski pomogla restauracija antičkog hrama na otoku Aegini te muzej koji je sagrađen uz njega. U međuvremenu je to jedna od omiljenih turističkih destinacija ljudi koji u Grčku dolaze ne samo zbog sunca i plaža nego kako bi posjetili važna kulturna mjesta i vidjeli ostatke kolijevke europske kulture.

Na kraju osvrta u Guardianu se zaključuje sljedeće: 'Europa bez Grčke uopće ne bi bila Europa.' Bez Finske se, smatra Guardian, ipak nekako može, ali bez Grčke ne.