GROZNICA SUBOTNJE VEČERI

Priča o jugoslavenskom disku kroz izložbu omota ploča

07.07.2015 u 11:50

Druga strana groznice subotnje večeri

Izvor: Promo fotografije / Autor: HDD

Bionic
Reading

U srijedu 8. srpnja u 20 sati u HDD galeriji otvara se druga izložba projekta 'Druga strana groznice subotnje večeri', posvećena vizualnom jeziku disco kulture.

Projekt općenito locira pozitivne utjecaje plesne, glazbene i društvene 'pošasti' zvane disco u razdoblju od 1977. do 1983. Prvi dio postava, nazvan 'Utjecaji, uzori i inovatori' u Kuli Lotrščak (30. svibnja – 8. srpnja 2015.) odredio je mjesta, imena i događaje koji su importirali ovaj stil u samoupravno tijelo Jugoslavije. Postav u HDD galeriji nastavlja se na priču o jugoslavenskom disku imenujući glavne trendove i stilove u vizualnoj komunikaciji, navodi se u najvi izložbe koje je autor filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić.

Veliki broj izloženih omota ploča domaćih disko zvijezda, ali i inozemnih u licencnim izdanjima, ima primarnu svrhu označiti simbolički jezik disca, kao i idejne postulate pokreta: seksualnu emancipaciju, manjinsku inkluzivnost, modernitet klupskog ambijenta, kao i društvene naglaske hedonizma kao protesta protiv socijalističke norme. Ovitak ploče, singla ili kasete imao je tu zadaću publici u najkraćem mogućem roku isporučiti svoju poruku. željko Luketić u predgovoru navodi da je disco, na svojoj ikonografskoj strani, odradio zanimljivu uslugu socijalizmu: inzistirajući na šljokicama, sjaju i raskoši, polugolim tijelima i hedonizmu, jednakosti spolova i seksualnih manjina, pružio je makar simbolički odmak od svakodnevice obilježene ekonomskom krizom, manjcima u trgovinama i odlaskom Maršala 1980. godine. 'U potonjemu valja tražiti i uzroke „produženog“ trajanja disca na jugoslavenskim prostorima', zaključuje. Izložba će biti otvorena do 25. srpnja.