SVI SU POZVANI

Moja zemlja Štaglinec slavi deseti rođendan

01.07.2015 u 13:07

Bionic
Reading

Umjetnička organizacija 'Moja zemlja Štaglinec' proslavit će u subotu, 4. srpnja deset godina djelovanja. Na proslavu organiziranu u suradnji s Muzejom grada Koprivnice pozvani su svi

Program počinje u 13 sati u Galeriji Koprivnica otvaranjem izložbe 'Moja zemlja Štaglinec 2005. - 2015.'. U 14 sati program se seli u Kino Velebit gdje će se održati promocija knjige 'Moja zemlja Štaglinec 2005. - 2015.' i projekcija videa 'Antonio G. Lauer Štaglinec 2005. - 2009.', nakon čega se proslava nastavlja na imanju Moja zemlja.

Na programu u Štaglincu, koji počinje u 16 sati, naći će se hepening i videoinstalacije 'Moja zemlja Štaglinec 2005. - 2015.' koje će začiniti koncert Podravski blues.

Projekt umjetničke organizacije Moja zemlja Štaglinec zamišljen je kao međunarodni susret umjetnika u formi performans festivala i nastao je na vlastitom imanju u selu Štaglinec pored Koprivnice. Međunarodni susreti umjetnika 'Antonio Gotovac Lauer' održavaju se godišnje jedanput u mjesecu lipnju. Svake godine imanje posjećuje oko 300-injak ljudi.

Zahvaljujući mnogim sudjelovanjima na svjetskim performans festivalima, voditeljica umjetničke organizacije Vlasta Delimar stekla je povjerenje mnogih umjetnika koji žele doći u Hrvatsku. Do sada su u Štaglincu sudjelovali umjetnici iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Engleske, Švedske, Sj. Irske, Izraela, Welsa, Holandije, Švicarske, Japana, Čilea, Perua, Singapura, Njemačke, SAD-a, Tajlanda, Kine, Kanade, Slovenije, Austrije, Tajvana, Malezije.

Ovdje nije riječ o banalnom povratku zemlji već duboko promišljenom, filozofskom odnosu i stavu prema svim mogućnostima koje kroz 'zemlju' i umjetnost možemo dobiti. Važno je naglasiti da je jedan od ciljeva organizacije kreativni te interdisciplinarni pristup kojim se nastoje ostvariti odgovorne društvene promjene kroz umjetnost kao novim modelom za kulturnu integraciju, gdje se umjetnost nameće kao važan faktor za odgovornu društvenu preobrazbu.

Moja zemlja Štaglinec svojim je programom kroz performans festival snažno djelovala i kao edukativna komponenta na mještane Štaglinca, koprivničku publiku te publiku okolnih mjesta koja je godinama dolazila. Naročito je važan dolazak djece koja su odrastala uz program performans festivala. Ima djece koja su dolazila konstantno od prvih godina do danas. Za njih je ovaj festival imao višestruku edukaciju; od percepcije umjetničkog čina do razvijanja kreativnosti kao društvene orijentacije koja može biti dobar socijalni proizvod, dobar socijalni i ekonomski faktor. Neka od te djece čak su i sudjelovala u programu performans festivala.