KULTURA U JAVNOM PRIJEVOZU

Soundtrack za postaje ili Dostojevski u vlaku? Može!

01.07.2015 u 11:34

Bionic
Reading

Mediji izvještavaju kako se u velikim gradovima kulturom oplemenjuje javni prijevoz – u Moskvi putnici metroa mogu besplatno skinuti djela ruskih književnih klasika, dok je u Londonu nedavno pokrenut projekt 'Underline', u kojem se angažiralo arhitekte i umjetnike sa zadatkom poboljšavanja tamošnjeg metroa

Moskovski metro mnogi smatraju arhitektonsko-umjetničkim djelom, no šefovi javnog prijevoza glavnog grada Rusije odlučili su ponuditi putnicima još kulture. Konkretno, otvorena je virtualna biblioteka ruske klasične literature, koja nudi više od sto slavnih djela poznatih pisaca – od Dostojevskog preko Čehova pa do Gorkog. Na postajama metroa postavljeni su uređaji s kodovima te je potrebno približiti im svoj smartphone kako biste ušli u virtualnu biblioteku i izabrali knjigu koja vas zanima.

Moskovski metro godišnje koristi oko dva i pol milijuna ljudi, a ovo je zapravo proširenje postojeće ponude na njega, s obzirom na to da se ruske klasike može već neko vrijeme besplatno skinuti u nekih 700 autobusa i tramvaja koji prometuju gradom. Projekt je trenutno u testnoj fazi, no očekuje se da će vrlo brzo ruski klasici biti dostupni na svih 174 postaja moskovskog metroa.

Uz već spomenute pisce, nude se i djela Tolstoja, Puškina, Bulgakova, Turgenjeva i ostalih poznatih ruskih pisaca, a ovo i nije prvi projekt kulturnog uzdizanja putovanja podzemnom željeznicom u Moskvi, s obzirom na to da su prethodno na postajama postavljane i razne umjetničke instalacije.

Baš to, pak, trenutno planiraju u Londonu, čiji metro žele učiniti ljepšim za milijune putnika koji ga koriste svake godine. Angažiran je arhitektonski kolektiv Assemble, inače dobitnik nagrade Turner, čiji je zadatak između ostaloga poboljšati jednu od najgorih postaja londonskog metroa, Seven Sisters na sjeveru grada. No namjera je umjetnošću osvježiti cijelu linija metroa, koja vodi od radničke četvrti Walthamstow do Victorije, a uz instalacije osmišljavat će se i poseban soundtrack za postaje, a prikazivat će se i kratki filmovi.

Skladatelj Matt Rogers angažiran je, pak, da napiše skladbu koja će se uživo izvoditi na određenim postajama, dok umjetnik Matt Leung priprema instalaciju koja će tematizirati čudni osjećaj odlaska tako duboko pod zemlju.

Više o umjetnosti koja se nudi u londonskom metrou, možete saznati na ovom linku