ZA SVAKOG PONEŠTO

Ljetni vodič kroz kulturu u Zagrebu

28.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Ljetna seoba naroda prema Jadranu zatvara za sobom mnoga vrata kazališta i izložbenih prostora u Zagrebu. Za sve one koji ne uspijevaju spojiti lipanj s rujnom na obali i nisu u mogućnosti pratiti brodove kulture i kulturne festivale po obali, izdvojili smo nekoliko zanimljivih događanja u metropoli

Mjuzikl 'Mamma Mia' u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija možete pogledati još 1. i 2. srpnja. S rock operom 'Gubec-beg' Komedija 7. i 8. srpnja nastupa na Ljetnoj pozornici jezera Bundek, u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta koje započinje 3. srpnja koncertnom izvedbom ulomaka iz najpopularnijih hrvatskih opera 'Nikole Šubića Zrinjskog' Ivana pl. Zajca i 'Ere s onoga svijeta' Jakova Gotovca, u izvedbi Zbora i Orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Od 2. do 7. srpnja održat će se četvrto izdanje Festivala Miroslav Krleža. Središnju temu ovogodišnjega Festivala čine ljubav i smrt koji će se rekreirati kroz sljedeće predstave: 'Legenda' u režiji Georgija Para, 'Adam i Eva' u režiji Natalije Manojlović, 'Krležine ratne adrese' u režiji Marija Kovača i 'Kerempuh i smrt' u režiji Zlatka Boureka. Popratni program obuhvaća izložbu 'Krležina ostavština' iz fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice, hepening 'Pismo iz Koprivnice' kao putujuće izvedbeno događanje vlakom do Koprivnice te već tradicionalne programe – 'Razgovori u Krležinom vrtu' i 'Doručak kod Krleže'. Program festivala pogledajte na službenim stranicama

Osim odličnih koncerata na krovu, Ljeto u MSU svake subote, od 12. lipnja do 18. srpnja, u 18 i u 20 sati, donosi po jedan film za pamćenje. U ciklusu Best of Metropolis redom je riječ o nagrađivanim najnovijim filmovima koje bi vrijedilo pogledati uvijek, a kamoli ljeti, i to u klimatiziranoj dvorani Gorgona. Do kraja Ljeta u MSU nastupaju još Edo Maajka 4. srpnja, vječni prvaci avangarde Laibach 11. srpnja i za kraj 18. srpnja, kultni Električni orgazam. Prate ih filmovi 'Turist', 'Stogodišnjak koji je izašao kroz prozor i nestao' te 'Francuskinje'. MSU u cijenu ulaznice koja uključuje koncert i film, dodaje još i posjet sjajnoj izložbi 'Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse'. U slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Predstave Teatra EXIT do 2. kolovoza gledat će se u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt, a povoljnije ulaznice moguće je nabaviti isključivo na blagajni MUO-a. Sjedala u gledalištu Muzeja nisu numerirana, a rezervacije se ne primaju. U slučaju kiše predstava će se održati pola sata kasnije od najavljenog termina - u Teatru EXIT. Također, kupljenom ulaznicom za predstavu u okviru Ljetnih noći Teatra EXIT u MUO, gledatelji ostvaruju pravo na sniženu cijenu ulaznice za izložbu 'Herman Bollé - graditelj hrvatske metropole', koju možete pogledati do 23. kolovoza. U MUO se do 12. srpnja može pogledati i izložba 'Marc Riboud: Dalmacija, pogled u svijet' na kojoj će se uz 15 najpoznatijih djela ovog proslavljenog fotografa, autora brojnih knjiga i monografskih izdanja, hrvatskoj publici prvi put predstaviti i 30 fotografija koje je snimio za vrijeme boravka u Dalmaciji 1953. godine.

Komediju 'Diogeneš' Tituša Brezovačkog, u režiji Zlatka Viteza, možete pogledati od 9. srpnja do 30. kolovoza, svakoga dana osim ponedjeljka, u okviru programa Zagrebačkog histrionskog ljeta na Opatovini. U petak, 17. srpnja, Histrionsko ljeto donosi premijeru 'Marijana kabarea' Kabare scene Gumbek. Domaćica kabarea Marija Borić, uz gostovanja prvaka hrvatskog glumišta, izvodit će najomiljenije i najpoznatije hrvatske i svjetske šlagere tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća u pratnji vrhunskog zagrebačkog pijanista Zvonka Presečkog. 'Marijana kabare' na rasporedu je i u subotu, 18. srpnja. Iz repertoara Kabare scene Gumbek, petkom i subotom na Histrionskom ljetu gledat će se još 'Nismo sve Karenjine', 'Adam i Ona', 'Kajbare - zaglazbancije i politikancije', 'Zlatni lančić od bižuterije' i 'Jimmy kabare'.

Nakon koncertnog programa koji će se od 4. do 16. srpnja održavati u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, na Scenu Amadeo stupaju Majstori monodrame. U petak, 17. srpnja, nastupa Ksenija Prohaska s 'Marlene Dietrich', a slijede 'Stanje nacije 2' Filipa Šovagovića, Vesna Tominac Matačić s predstavom 'Ja koja imam nevinije ruke', 'Veliki odlazak' u adaptaciji i izvedbi Zdenka Jelčića, 'Povijest moje gluposti' Željka Vukmirice, Krležina 'Na rubu pameti' u adaptaciji i izvedbi Dragana Despota, 'Oj živote' Josipa Pejakovića i 'Glumac…je… Glumac…' Zijaha A.Sokolovića. Cijena ulaznice za predstave Scene Amadeo je 70 kuna, a nabaviti ih možete putem sustava ulaznice.hr. U slučaju kiše predstave će se održati u muzeju Mimara.

IZLOŽBE

'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu', izložba na kojoj su u Umjetničkom paviljonu između 97 djela slavnog kipara izložena i remek-djela kao što su 'Mislilac', 'Poljubac', 'Vrata pakla' i 'Brončano doba', može se pogledati do 20. rujna. Ekskluzivna ponuda od 20. svibnja do 10. rujna omogućuje vam privatni posjet izložbi Augusta Rodina izvan radnog vremena izložbenog prostora. U ovom aranžmanu izložbu je moguće razgledati utorkom, srijedom i četvrtkom od 20 do 21.30 sat, a uključuje stručno vodstvo kroz izložbu, čašu francuskog vina i grickalice (finger food). Detalje provjerite na stranicama Umjetničkog paviljona

Izložba 'Krivo srastanje', koju u NO galeriji možete pogledati od 7. srpnja do 9. kolovoza, temelji se na istraživanju Zbirke fotografija Muzeja suvremene umjetnosti, točnije, autorima koji se značajno utjecali na razvoj domaće fotografije a to su ponajprije Mijo Vesović i Ivan Posavec. Ujedno, to je prvo njihovo zajedničko izlaganje, pa je utoliko već samo po sebi svojevrsni kuriozitet.

U Galeriji Klovićevi dvori do 26. srpnja možete pogledati Retrospektivnu izložbu Žarka Bekera (Zagreb , 1936. – 2012), crtača i scenarista stripova, dizajnera i ilustratora. Izložbe 'Suvremeni austrijski dizajn' i 'Sveto i profano – slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj' u Klovićevim dvorima se mogu pogledati do 2. kolovoza.

ZA NAJMLAĐE

Za najmlađu publiku Ljeto na Štrosu svakodnevno do 2. rujna donosi po jednu lutkarsku predstavu Malog kazališta lutaka LET. Predstave počinju u 19.30 sati, a ulaz se ne naplaćuje. Na Štrosu su preko dana organizirane i likovne radionice, a za stariju publiku svakodnevno se od 21 do 23 sata održavaju koncerti.

Kino Europa i Zagreb Film Festival u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske donose filmsku avanturu Dansko ljeto - izbor danskih filmova koje će mališani moći gledati tijekom cijeloga ljeta, i to potpuno besplatno! Od 21. lipnja do 6. rujna, svake srijede i nedjelje s početkom u 17 sati prikazujemo ukupno 12 filmskih naslova, od čega čak 9 iz Danske, uz reprize triju filmova prikazanih tijekom godine u sklopu redovnog programa Kino Bibijada. Kao i prošle godine, tijekom trajanja ljetnog programa prikupljat će se radovi mlade publike inspirirane odgledanim filmovima, te će prije zadnje projekcije (6. rujna) biti organizirana izložba dječjih radova na kojoj će biti nagrađeni najvjerniji posjetitelji. Raspored projekcija pratite ovdje. Ulaz na projekcije je besplatan, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina.

Interaktivna izložba 'Abeceda novca' namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti. Izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji, ulaganjima. Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina... i još mnogo toga. Izložbu možete pogledati do 10 siječnja iduće godine u Tehničkom muzeju.