PONOVO U VLAŠKOJ

Arhiv dizajna tema ovogodišnjeg Dana D

26.06.2015 u 18:31

Bionic
Reading

Šesti po redu međunarodni festival dizajna Dan D održat će se od 3. do 5. srpnja 2015. u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora

Nakon Dizajna i grada 2013. u kompleksu bivše tvornice Gredelj koji se bavio ulogom dizajna i dizajnera u urbanom kontekstu te Dizajna na rubu 2014. koji je propitivao granice poimanja profesije, ove godine u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 Dan D otvara raspravu o Arhivu dizajna – i pita se što smo naučili, kako čitamo i reinterpretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo te što nam to govori o našoj poziciji danas.

Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna. Dio tih projekata već je predstavljen javnosti, dio će se predstaviti u novom obliku, a dio će biti premijerno predstavljen upravo na Danu D. Projekti će biti predstavljeni u širokom rasponu medija – od izložaba, timelinea, preko publikacija, plakata, instalacija, mini kolekcija predmeta, fotografija i videointervjua do drugih oblika dokumentacije.

Kroz izložbu, predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna koji bi u budućnosti povezao istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz domaćih i stranih gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.

Program 6. Dana D pogledajte na službenoj festivalskoj stranici