ZLATNA MEDALJA

Uspjeh hrvatske izložbe 'Neopipljivo' na Praškom kvadrijenalu

23.06.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Hrvatska izložba 'Neopipljivo/Intangibile', u kustoskoj koncepciji Marka Goluba, Nikole Radeljkovića i Igora Ružića, nagrađena je Zlatnom medaljom za najbolje korištenje prostora za izvedbu na 13. Praškom kvadrijenalu scenografije i kazališnog oblikovanja prostora, priopćeno je iz Ministarstva kulture

Izložba problematizira pojam scenskog prostora na sjecištu između izvedbene i vizualne umjetnosti, šireći polje kazališnog prostora i uspostavljajući nove veze između bliskih disciplina, dovodeći u doticaj devet kazališnih predstava i umjetničkih performansa ukupno dvanaestero umjetnika, scenografa i redatelja.

Uvršteni su umjetnici BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić, čiji su radovi predstavljeni kroz devet kratkih filmova u režiji Ane Marije Habjan.

Filmovi su kombinacija dokumentarnog video materijala, deskriptivnog pripovijedanja i govora u prvom licu, dok je okvir u kojem su predstavljeni samostalna autorska scenografska instalacija koja uvlači gledatelja izložbe u interaktivnu platformu koja sama funkcionira kao svojevrsna pozornica.

Projekt je nastao u organizaciji Ministarstva kulture i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD).

'Međunarodni žiri i ovoga je puta prepoznao kvalitetu suvremene hrvatske scene, naglasivši posvećenost istraživanju i inovativnost unutar scenografskih konvencija, upravo one vrijednosti koje kroz velike međunarodne projekte želimo predstaviti Europi i svijetu', ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

Nagrada se specifično odnosi na sve autore/umjetnike obuhvaćene postavljenom izložbenom koncepcijom, ali ona također pripada i svima koji su kreativnim znanjem doprinijeli projektu - dizajneru postava izložbe Mauriciju Ferlinu, autorici filmova Ani Mariji Habjan, dizajnerima kataloga Tini Ivezić i Damiru Prizmiću, producentu Lovru Rumihi, kao i svima koji su unutar institucija omogućili i podržavali projekt u svim njegovim fazama, Tamari Perišić, Ivani Borovnjak, Mirjani Jakušić, Ivi Mostarčić, Neveni Tudor Perković, napominje se.

Praški kvadrijenale najveća je svjetska i europska manifestacija posvećena scenografiji i svim uz nju vezanim disciplinama – dizajnu (svjetla, kostima, zvuka), arhitekturi, vizualnim umjetnostima, glazbi, humanističkim znanostima, pri čemu je svako područje u funkciji istraživanja i proširivanja polja suvremenih scenografskih praksi.

Tijekom svojih gotovo 50 godina postojanja, izložba je prerasla u otvorenu i dinamičnu manifestaciju najsuvremenijih trendova na području scenografije i kazališnog oblikovanja prostora s preko 60 nacionalnih izložbi, brojnim radionicama, urbanim intervencijama, konferencijama, performansima, razmjenama edukativnih sadržaja, rezidencijalnim boravcima.

Ove se godine Kvadrijenale održava od 18. do 28. lipnja s glavnom temom 'Shared space: Music Weather Politics 2013-2016' koja se odnosi na prostore i okruženja koja, iako neopipljiva, imaju dubok utjecaj na izvedbu i njezinu percepciju.