FLORIN NICULESCU

Svjetska jazz senzacija zatvara sezonu HNK-a Zagreb

05.06.2015 u 15:58

Bionic
Reading

Kraj kazališne sezone Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu obilježit će u ponedjeljak 29. lipnja nastup jednog od ponajboljih jazz violinista svijeta Florina Niculescua, koji će za zagrebačku publiku održati jedinstveni simfonijski gipsy jazz koncert

Kako se ističe u najavi, Niculescua će na pozornici HNK-a pratiti francusko-hrvatski jazz sastav, ali i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta, s kojim će izvoditi glazbu jednoga od najpoznatijih europskih jazz glazbenika Djanga Reihardta i njegova dugogodišnjeg suradnika Stephanea Grappellija.

Kombinirajući jazz s modusima tradicionalne romske glazbe, Django je stvorio jedinstven glazbeni stil gipsy jazz, osvojivši tisuće obožavatelja diljem svijeta, a njegove su skladbe postale svjetski jazz standardi.

'Iako su u Hrvatskoj već gostovala poznata imena toga glazbenog stila, nikada do sada gispy jazz glazba nije izvođena uz simfonijski orkestar', stoji u najavi.

Hrvatska će publika, tako, prvi put imati priliku čuti kako uz veliki orkestar pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog zvuče neke od Djangovih antologijskih skladbi: 'Nuages', 'Minor swing', 'Tears', 'Brick top', 'Swing from Paris', 'Sweet Chorus' i druge.

Rumunjski violinist romske etničke pripadnosti, Niculescu je u dosadašnjoj glazbenoj karijeri surađivao i nastupao s nekim od najznačajnijih svjetskih jazz glazbenika kao što su George Benson, Oscar Peterson, John McLaughlin, Regina Carter, Bucky Pizzarelli, Dee Dee Bridgewater, Jimmy Rosenberg i drugi.

Njegova višegodišnja suradnja s jednim od najboljih svjetskih jazz gitarista Birelijem Lagrenom u sastavu Gipsy project rezultirala je s nekoliko važnih nosača zvuka na kojima su istraživali i reinterpretirali glazbenu ostavštinu europskih jazz velikana Reinhradta i Grappellija.

Program kojim će se predstaviti zagrebačkoj publici Niculescu je dosad izvodio s mnogim uglednim orkestrima, među ostalim s britanskim Kraljevskim filharmonijskim orkestrom, francuskim Orchestre National de Lyon, Orchestre de la Suisse Romande iz Švicarske, norveškim Kristiansand Symphony Orchestra i drugima.

Osim skladbi koje će izvoditi uz Orkestar HNK, na koncertu će nastupiti i u kvintetu sastavljenome od francuskih i hrvatskih glazbenika s kojima Niculescu redovito surađuje, Hugom Lippijem, Steeveom Laffontom i Matom Matišićem na gitari, te Juricom Štelmom na kontrabasu.

Niculescuov će nastup biti kruna cjelodnevnih događanja koje HNK za 29. lipnja najavljuje na prostoru oko kazališta, gdje će ansambli izvoditi dijelove iz programa.