RIJEKA, PULA, OSIJEK I DUBROVNIK

Objavljen drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu 2020.

29.05.2015 u 18:49

Bionic
Reading

Rijeka, Pula, Osijek i Dubrovnik četiri su hrvatska grada, od devet koji su predali kandidaturu za Europsku prijestolnicu 2020., koji idu u drugi krug izbora, a tko će od ta četiri, uz jedan irski grad, doista to i biti, znat će se početkom iduće godine, objavio je u petak predsjednik Povjerenstva dvanaest nezavisnih stručnjaka Steve Green iz Velike Britanije

Green je na konferenciji u Kući Europe kazao kako mu je jasno da se odluka čekala s velikim zanimanjem i nestrpljenjem, ali i objasnio da redoslijed kojim je objavio imena gradova i pozvao ih u drugi krug natjecanja nema nikakvo posebno značenje.

Osim gradova koji nastavljaju natjecanje Green se zahvalio i predstavnicima ostalih pet gradova - Đakova, Splita, Varaždina, Zadra i Zagreba za izuzetno kvalitetno pripremljene kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. te ih pozvao da svi i dalje surađuju onako kako su to i pokazali tijekom predstavljanja kandidatura. Green je posvjedočio kako je kvaliteta kandidatura zadala ozbiljnu i tešku zadaću članovima povjerenstva pri donošenju odluke,te se zahvalio svima na tome, a Ministarstvu kulture na izvrsnoj organizaciji.

Ministar kulture Berislav Šipuš izrazio je pak zadovoljstvo što iskazana trka u kulturi budi nadu i šansu da će kultura biti stavljena u samo središte zbivanja.


Povjerenstvo dvanaest nezavisnih stručnjaka u sastavu Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel - predstavnici Europskoga parlamenta, predstavnici Europske komisije Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer, Europskoga vijeća Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen i Anton Rombouts iz Odbora regija, te predstavnici hrvatskoga Ministarstva kulture Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš, boravili su u Zagrebu od 26. do 29. svibnja.

Predstavnici gradova kandidata predstavili su im svoje kandidature i odgovarali na njihova pitanja, a Povjerenstvo će, najavio je Green, u roku od 21 dan dostaviti izvješće o svome radu i obrazložiti svoje odluke.

Na temelju preporuke Povjerenstva Hrvatska će iduće godine imenovati jedan grad za nositelja naslova Europska prijestolnice kulture za 2020. te o tome izvijestiti Europski parlament, Vijeće, Komisiju i Odbor regija.

Split razočaran što nije ušao u drugi krug

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević razočaran je što Split nije ušao u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture.

'Razočaran sam što Split nije prošao dalje, no ponosan sam na tim koji je radio na tom projektu. Obrazloženje odluke ćemo dobiti za nekoliko dana pa ćemo napraviti analizu da vidimo koji su razlozi zašto smo ispali iz utrke. Svi koji smo radili na tom projektu smo dali sve od sebe da Split ide dalje i postane Europska prijestolnica kulture 2020', kazao je dogradonačelnik Kovačević, te čestitao gradovima koji su prošli u drugi krug.

Split je bio među devet gradova koji se kandidirao za EPK 2020. U kulturnoj strategiji izrađenoj s tim u vezi istaknuta je zaštita i valoriziranje povijesnog kompleksa Splita s Dioklecijanovom palačom, strukturiranje Splita kao kulturalnog 'brenda', stvaranje novih načina financiranja i poticanje izvrsnosti i inovativnosti, pozicioniranje Splita kao umjetničkoga grada na tržištu kulturalnog turizma, potenciranje sinergije kulture i Sveučilišta, kulturalno mapiranje teritorija, sinergija s Trogirom, Kaštelima, Solinom, Omišom, Klisom, Dugopoljem i Podstranom.