ZAJEDNIČKI (G)RAD

Festival Željezara Sisak: umjetnost umjesto 'birtija' i turbo folka

25.05.2015 u 16:15

Bionic
Reading

Pod nazivom 'Zajednički (g)rad', a s ciljem kulturne revitalizacije Siska, od 1. do 7. lipnja u tom će se nekad živom mjestu kulturne razmjene i proizvodnje, održati drugo izdanje Festivala Željezara, koje građanima želi ponuditi drugačiji sadržaj od onoga koji danas prevladava u tom gradu

'Mladima se u Sisku danas nude uglavnom birtije, mise i turbofolk, uz povremeni koncert, no i tada se stvori problem, kao sa skorašnjim koncertom grupe Let 3 koja je od oporbenih stranaka već obilježena kao nemoralna, promotor opanaka i istočne kulture', rekao je Marijan Crtalić, umjetnički direktor Festivala Željezara u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

'Postoje sitne djelatnosti pojedinaca i nezavisnih udruga koje su u kulturnom smislu, u kojem mi promišljamo kulturu i suvremenu umjetnosti, nebitne za širu priču grada, a kulturni centar Kristalna kocka vedrine poznat je najviše po tome što zapošljava dvostruko više ljudi nego ranije, a smanjuje svoje aktivnosti', ustvrdio je.

Podsjeća da je Sisak nekad bio grad Kazališta Daska, koje je poput Eurokaza dovodilo inozemne kazališne grupe, osamdesetih su u tom gradu nastupale najvažnije grupe novog vala, likovne kolonije i književni susreti Željezare okupljali su najveća imena tadašnje likovne i književne scene, a to je i grad s najviše skulptura u javnom prostoru po glavi stanovnika. Sve je jasno kada kažemo da je u Željezari radilo 14 tisuća ljudi, a sada ih zapošljava 120, istaknuo je Crtalić.

Nakon što je prošle godine festival stvorio jezgru daljnjih aktivnosti i brendirao se, ove će se godine s idejom 'zajednički rad za zajednički grad' jače fokusirati na sudjelovanje građana, udruživanje nevladinih organizacija, institucija i građana.

U nešto sažetijoj, ali kvalitativno jačoj verziji, održat će se u formi radionica, predavanja i diskusija kako bi animirali ljude da se sami organiziraju i pobrinu za svoja prava i sretniji život, da to ne očekuju od grada i političkih stranaka, najavio je Crtalić.

Po njegovim riječima, uspjeh manifestacije ovisi o financijskim i političkim blokadama koje dolaze kada se u gradu organizira nešto izvan političkih stranaka, kao i o pritisku desničarskih stranaka kakav je bio prošle godine.

Većina festivalskog programa, koji je aktivistički i umjetnički usmjeren, održat će se u industrijskoj zoni nekadašnje tvornice, Institutu Željezara, naselju Caprag, te okolnim javnim prostorima.

Participativna umjetnost osamdesetih je bila trend u zemljama zapadne Europe i SAD-a, no nedavno se počela vraćati, a naš program spada u tu domenu, rekla je Karmen Krasić Kožul iz kreativne agencije LAB 852. Program bismo mogli nazvati 'power to the people', jer moć festivala nije isključivo u rukama politike, već želimo ojačati zajednicu kako bi budućnost festivala bila u njihovim rukama, naglasila je.

Ulogu kulture i kreativnosti u planiranju razvoja Siska propitivat će Inkubator Željezara, u organizaciji LAB 852, s nizom predavanja, diskusija, predstavljanja relevantnih regionalnih i europskih primjera inkubatora iz Beograda i Nantesa, radionica za djecu, mlade i odrasle, te European Music Incubator za razvoj karijera mladih glazbenika. Austrijska umjetnica Elisabeth Schimana već postavlja zvučnu instalaciju na skulpturi 'Galebovo krilo' Milene Lah.

U suradnji sa zagrebačkom galerijom Miroslav Kraljević priprema se izložba kojom se istražuje povijest Željezare Sisak i novija prošlost grada obilježena posljedicama tranzicije, privatizacije i nezaposlenosti. Bit će tu i istraživački projekt grupe Archisquad - hitna Arhitektura s javnim intervencijama Vladana Jeremića i Rene Radle, studenti sisačkog Metalurškog fakulteta i riječke Akademije primijenjene umjetnosti surađuju u projektu 'Pogled na drugi grad', a Marko Tadić predstavlja se filmom u kojem je razgovarao s čovjekom koji je u Željezari radio od 1972. do 2004.

U sisačkoj galeriji Striegl već je otvorena izložba 'Re:cap Muzej Kvarta Željezara: Osuvremenjivanje modernizma i revival utopizma', dok će tijekom Festivala organizirati tematske šetnje gradom, a umjetnički direktor Marijan Crtalić (organizacija Nevidljivi Sisak), nastavlja s edukativno-turističkim programom 'Kulturni stalker' u sklopu kojeg se obilaze industrijske zone nekadašnje Željezare Sisak, njezinog funkcionalnog dijela te radničkog naselja Caprag.