GALERIJA KRANJČAR

Izložba nagrađenih fotografija 11. Erste fragmenata

21.05.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Fotografije 'Crno Brdo (1)' i 'Crno Brdo (2)' Lane Stojićević najbolja su djela ovogodišnjeg 11. izdanja natječaja Erste fragmenti. Autorica je uz Grand Prix, novčanu nagradu u visini 10 tisuća kuna nagrađena i postavljanjem samostalne izložbe u Galeriji Kranjčar koju možete razgledati od 23. do 26. svibnja

Predmet zanimanja Lane Stojićević uglavnom su slojevite suvremene društvene teme koje su često lokalnog karaktera, ali se u njima mogu iščitati i opći simptomi vremena koji nadilaze granice. U svakom novom projektu teži cjelini i nadopunjavanju tema, motiva, medija, pristupa i teorije, ne zanemarujući nijedan od tih faktora.

'U projektu 'Crno Brdo' istražujem suvremeni tretman sela, konkretnije, utjecaj umjetnog i opasnog postindustrijskog krajolika na jedno ravnokotarsko selo i njegovo lokalno stanovništvo', kaže o nagrađenim fotografijama autorica i napominje da su Erste fragmenti jedna od rijetkih inicijativa koja mladim umjetnicima, osim potvrde struke i prestiža sudjelovanja na relevantnoj izložbi, osigurava i otkup radova.

Erste fragmenti tradicionalan su projekt Erste banke kojim ona, kroz otkup i dodjelu stipendije, pruža financijsku potporu mladim umjetnicima te nastoji njihova djela približiti široj javnosti. Na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 205 prijava, a stručno je povjerenstvo između 16 otkupljenih djela, osim pobjednice Lane Stojićević, nagradilo i Bornu Ban posebnom nagradom po odabiru publike u visini od tri tisuće kuna, dok je stipendija od tisuću kuna mjesečno pripala Maji Orlovčić, studentici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Stručno povjerenstvo čine voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademski slikar Sebastijan Dračić, kustosica i umjetnička menadžerica Vanja Žanko te Antonia Jurić, voditeljica urbanokulturne platforme Erste banke – Urbanka.

Otkupom umjetničkih djela, Erste banka nastoji mladim i još širem krugu nepoznatim umjetnicima omogućiti daljnji rad i školovanje, a potom i predstavljanje široj publici. Natječaj Erste fragmenti organizira se od 2002., a u prethodnih 10 izdanja otkupljeno je oko 140 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori mnogih otkupljenih radova, poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.