U PRVIH MJESEC DANA

Izložbu posvećenu Hermanu Bolleu pogledalo pet tisuća posjetitelja

15.05.2015 u 15:45

Bionic
Reading

U prvih mjesec dana izložbu 'Herman Bolle: Graditelj hrvatske metropole', koja prikazuje doprinos tog velikog arhitekta današnjem vizualnom identitetu Zagreba, razgledalo je u Muzeju za umjetnost i obrt pet tisuća posjetitelja

Da Bolle nije zanimljiv samo Zagrepčanima koji žele saznati nešto više o povijesti svoga grada, pokazuje brojnost inozemnih gostiju koji tijekom svog boravka u Zagrebu posjećuju izložbu, a upravo je jedna od njih, Beglijanka Anita Reynaert, proglašena jubilarnom, petttisućitom posjetiteljicom za što je nagrađena suvenirima koji prate taj izložbeni projekt.

Izložba pokazuje koliki je utjecaj Bolle ostavio na Zagreb u pedesetak godina, tijekom kojih se preobrazio iz provincijskog grada u srednjoeuropsku metropolu, utrostručivši se površinom i populacijom. Izložbene cjeline predstavljaju pojedine teme vezane uz životne okolnosti i Bolleove oblikovno-estetske interese u arhitekturi i umjetničkom obrtu.

Osim u Muzeju za umjetnost i obrt, posveta 170. obljetnici Bolleova rođenja vidljiva je na ulicama Donjeg i Gornjeg grada. Kako bi građani i turisti lakše pronašli Bolleove građevine, postavljeni su stalci kroz čije okvire mogu gledati neku od njegovih građevinskih kreacija.

Ispred Hrvatskog narodnog kazališta pruža se pogled na Muzej za umjetnost i obrt i nekadašnju Obrtnu školu, na Trgu bana Josipa Jelačića tornjevi Katedrale, na Katarinskom trgu Grkokatolička crkva svetih Ćirila i Metoda, a u pozadini Crkva sv. Marka, a na Mirogoju kompleks arkada i paviljona. Na unutarnjoj strani stalka nalazi se karta grada Zagreba s ucrtanim Bolleovim građevinama, koja se može i isprintati na web stranicama MUO-a.

Izložbu, koja će biti otvorena do 23. kolovoza, prati ciklus predavanja, kreativnih radionica, fotografski natječaj za posjetitelje te ciklus koncerata organiziranih u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb na lokacijama odabranih Bolleovih arhitektonskih ostvarenja, od Crkve sv. Marka i Pravoslavna crkva sv. Preobraženja do MUO-a i Zagrebačke katedrale.