SUBVERSIVE FESTIVAL

Panel 'Neotradicionalizam i (protu)obiteljske inicijative' u Kinu Europa

11.05.2015 u 08:39

Bionic
Reading

'Neotradicionalizam i (protu)obiteljske inicijative' naziv je panel diskusije koju udruga Queer Zagreb u suradnji sa Subversive festivalom organizira 11. svibnja s početkom u 19 sati u velikoj dvorani kina Europe. Na raspravi će sudjelovati doajen LGBT aktivizma Boris Dittrich (Human Rights Watch), te Ivan Novosel i Goran Miletić , uz moderaciju Sandre Benčić

Kako smo na primjeru referenduma o braku mogli vidjeti i u Hrvatskoj, inicijative za čuvanje 'tradicionalnih vrijednosti' zapravo se koriste u svrhu devalorizacije LGBT obitelji i drugih raznolikih oblika bračnih i obiteljskih zajednica. Koristeći osjetljivost pojma vrijednosti u kombinaciji s terminima obitelji, braka i djece, te uz podršku vjerskih organizacija pokušava se pridati legitimitet diskriminatornoj politici, poručuju iz Queer Zagreba.

Koji su izazovi pred današnjim ljudskopravaškim aktivistima koji djeluju uz opstrukcije od strane „obiteljaških“ inicijativa, te kako neokonzervatizam predvođen Rusijom (a na razini vjerskog civilnog društva i SAD-om) utječe na stanje ljudskih prava globalno.

Na raspravi će sudjelovati doajen LGBT aktivizma Boris Dittrich (Human Rights Watch) sa sugovornicima: Ivan Novosel (Youth Initiative for Human Rights, Zagreb Pride) i Goran Miletić (Human Rights Defenders, Beograd Pride), uz moderaciju Sandre Benčić (Centar za mirovne studije).

Boris Dittrich, dugogodišnji voditelj LGBT programa Human Rights Watcha, 12 je godina bio član nizozemskog sabora, te je tijekom tog perioda ostvario da Nizozemska postane prva država svijeta koja je uvela istospolne brakove. Nakon prelaska u Human Rights Watch, sudjeluje u nizu dostignuća za LGBT prava na globalnoj razini – jedan je od pokretača Yogyakarta principa pri Ujedinjenim narodima, doprinjeo je sporazumu 68 država da se bore protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije kao i prvoj javnoj osudi homofobije od strane tajnika UN-a, Ban Ki-moona, te odluci Vatikana da se službeno obrati UN-u u korist dekriminalizacije istospolnih odnosa i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba.