ŽENE IZ ALŽIRA

Hoće li Picassovo djelo postati najskuplja prodana slika?

04.05.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Aukcijska kuća Christie's ponudit će 11. svibnja u New Yorku Picassovu sliku 'Žene iz Alžira (Verzija O)' za 140 milijuna dolara, a njena početna cijena vrlo lako mogla bi je učiniti najskupljom slikom dosad prodanom na aukciji

Titulu najskuplje slike prodane na aukciji trenutno drži triptih Francisa Bacona 'Tri studije Luciana Freuda'. Sliku je aukcijska kuća prije dvije godine ponudila za 85 milijuna dolara, a prodana je za rekordnih 142,4 milijuna dolara.

Picassova slika 'Žene iz Alžira', koju je naslikao 1955, posljednji put mijenjala je vlasnika prije 18 godina. Do tada je bila u vlasništvu američkog bračnog para Ganz, Victora i Sally, a nakon smrti ovih kolekcionara prodana je preko aukcijske kuće londonskom trgovcu umjetninama za 31,9 milijun dolara. U aukcijskoj kući Christie's kažu da prodavatelj Picassovog djela želi ostati anoniman.

RTL Autor: RTL

'Žene iz Alžira' nastala je po motivima francuskog slikara Eugenea Delacroixa i dio je serije sastavljene od 15 slika, označenih slovima abecede od 'A' do 'O', koje je Picasso slikao 1954. i 1955. Obitelj Ganz kupila je cijelu seriju za 212,5 tisuća dolara, a kasnije su pojedinačna djela prodavana za daleko veće iznose.

Uz Picassa, Christie's će na aukcijama u svibnju ponuditi nekoliko desetaka djela umjetnika 20. stoljeća, među kojima su djela Claudea Moneta, Marka Rothka i Martina Kippenbergera.