KREĆE POPIS ŠTETE

Bogata kulturna baština Nepala uništena u potresu

02.05.2015 u 13:57

  • +6

Ruševine u Nepalu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Navesh Chitrakar

Bionic
Reading

Potres jačine 7,8 koji je pogodio Nepal 25. travnja zadao je težak udarac bogatoj kulturnoj baštini himalajske nacije i ostavio u ruševinama tri stara kraljevska trga u Patanu, Katmanduu i Bhaktapuru - u dolini Katmandua, objavili su stručnjaci

Na Trgu Durbar u Patanu, upisanog u svjetsku baštinu UNESCO-a u dolini Katmandua bogatoj hinduističkim hramovima, kipovima i kraljevskim palačama, na mjestu hramova ostale su gomile kamenja.

'Potres je pogodio 90 posto znamenitosti. Teško je procijeniti gubitke', rekao je Bhesh Narayan Dahal, glavni direktor odjela za arheologiju.


'Dan nakon potresa poslana je ekipa koja će procijeniti štetu i popisati inventar onoga što je pronađeno', dodao je i naglasio da je 'sada glavno skrbiti se za to da nijedan predmet ne bude ukraden i odnesen s lica mjesta'.

UNESCO (UN-ova agencija za obrazovanje, zaštitu i kulturu) procjenjuje da je šteta nanijeta trima znamenitostima u dolini svrstanima u svjetsku baštinu 'apsolutno dramatična'.  Na Trgu Durbar u Patanu u petak je 500 nepalskih policajaca i vojnika pretraživalo ruševine u pokušaju spašavanja, a radi ponovne izgradnje.

Predstavnik UNESCO-a kazao je da postoje arhitektonski nacrti za urušene spomenike što bi trebalo omogućiti da budu rekonstruirani kao što je to već bilo učinjeno nakon potresa 1934. godine. Također, UNESCO će aktivno raditi na tome da se stoljetni spomenici obnove na način da postanu otporniji na seizmičke udare.