UMJETNOST BEZ GRANICA

Obilježen Međunarodni dan plesa

29.04.2015 u 21:50

  • +12

Međunarodni dan plesa

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Bionic
Reading

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu obilježio je u srijedu Međunarodni dan plesa na pozornici postavljenoj na travnjaku pokraj HNK izvedbom fragmenata iz drugoga dijela baleta 'Kraljevi bogova - Mehanizam sebičnoga gena'

Međunarodni dan plesa kontinuirano se obilježava od 1982. godine širom svijeta, stoga su ovom prilikom plesači ples iznijeli izvan kazališnih zidova kako bi građanima približili balet.

Prije nastupa plesača HNK, pročitane su poruke koje su ove godine u povodu Svjetskoga dana plesa napisali hrvatski plesač Branko Banković i španjolski flamenco plesač i koreograf Israel Galvan

Ples je uzvišena umjetnost koja ne poznaje granice, čini nas slobodnima i govori univerzalnim jezikom, istaknuo je u svojoj poruci Banković.

'Plesačevo tijelo ulazi u dijalog s gledateljem, stvara svijet zajedničkih preokupacija, žudnji i mijenja prag osjetilnosti. Svjedoci smo vremena u kojemu je osjećaj ljudske solidarnosti izgubljen te postaje sve više stranim. Kako ples dopušta da budemo izvan paradigme u kojoj živimo, imamo privilegiju plesom bez izgovorene riječi, govoriti snažnije od svih. Zato, kako kaže i Pina Baushc: moramo plesati', poručio je Banković.

Događanja u Zagrebu

Međunarodni dan plesa obilježen je i plesom građana na Zrinjevcu kao i plesnim natjecanjem umirovljenika u Kulturnom centru Travno.

U međunarodnoj poruci u povodu Svjetskoga dana plesa Galvan je ovaj dan posvetio 'svima koji plešu upravo u ovom trenutku' naglasivši da su u plesu važni energija i 'vihor koji ona stvara'.

Nakon pročitane poruke, plesači su izveli dvadesetminutni program na glazbu Ivane Kiš i u koreografiji Pascala Touzeaua, pred okupljenim građanima koji su njihov nastup popratili pljeskom.

Ples danas više nego ikad otvara prostor interdisciplinarnom dijalogu

Ministar kulture Berislav Šipuš uputio je u srijedu čestitku u povodu Međunarodnoga dana plesa u kojoj je istaknuo da plesna umjetnost danas više nego ikad 'otvara prostor interdisciplinarnom, međukulturnom, i unutarnjem dijalogu, stalno pomičući granice i nudeći odgovore na nova pitanja'.

'U svojoj artikulaciji iskrenije od uma, tijelo je plesnim mehanizmima u stanju sjediniti tradicionalno i suvremeno, izraziti osobno i univerzalno te povezati nespojivo, sve kako bi ljudskom postojanju i umjetnosti općenito otvorilo nove horizonte. Svjedoče tome i hrvatski plesni umjetnici, među kojima su se mnogi, predanim umjetničkim radom, pozicionirali i na međunarodnoj plesnoj sceni, sustavno promičući hrvatsku kulturu i umjetnost u europskim i širim okvirima', istaknuo je ministar Šipuš.

Podsjetivši da se Međunarodni dan plesa obilježava na dan rođenja 'baletnoga Shakespearea', francuskog plesača i koreografa te jednoga od najvećih reformatora na području plesne umjetnosti, Jeana Georgesa Noverrea, ministar je plesačima, koreografima, kritičarima i plesnim zaljubljenicima zaželio što više uspješnih produkcija i inspirativnih susreta s kolegama te svim ljubiteljima plesne umjetnosti.