78 GLASOVA 'ZA'

Berislav Šipuš izabran za novog ministra kulture

24.04.2015 u 12:47

Bionic
Reading

Zastupnici Hrvatskog sabora s većinskim brojem glasova za (78) potvrdili su Berislava Šipuša za novog ministra kulture Republike Hrvatske. Šipuš je izabran gotovo mjesec dana od ostavke bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić

Pred samo glasanje u Saboru o izboru novog ministra kulture, kojemu je Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu na jučerašnjoj sjednici ukazalo povjerenje, zastupnik HDZ-a Ivan Šuker zatražio je stanku od deset minuta jer na jučerašnjem zasjedanju Odbora njegov stranački kolega Jasen Mesić (HDZ) nije uspio postaviti pitanja premijeru Zoranu Milanoviću koji je sjednicu napustio odmah nakon predstavljanja kandidata Berislava Šipuša.

Jasen Mesić rekao je kako je klub zastupnika HDZ-a zatražio ovu stanku zbog nove prakse da se o izboru novog ministra ne raspravlja pred Saborom, nego pred resornim odborom. Mesić predbacuje premijeru Zoranu Milanoviću što je napustio sjednicu Odbora odmah nakon predstavljanja kandidata, ne ostavljajući mogućnost da mu se postavi pitanja o njegovom viđenju protupropisnog trošenja novca sa službene kartice.

'Nije moralno da kandidat za ministra drži moralno predavanje članovima odbora iz oporbenih stranaka, a pogotovo predstavnicima medija', rekao je Jasen Mesić.

Podsjetimo, HRT je svojedobno objavio da je i Šipuš na službenu karticu dignuo 5.000 kuna gotovine, što je Šipuš obrazložio pred Odborom.

'Mislim da su svi nalazi revizije pokazali da je moje poslovanje potpuno čisto. Ako se govori o 2013., pojavio se jedan tip manipulacija da se nezakonito dizalo sredstva. Ja sam svoje kreditne poslovne kartice koristio isključivo za potrebe predstavljanja Ministarstva. Akontacijska sredstva nisam uzimao; 5.230 kuna je iznos koji se meni stavlja na dušu. Zamjenik i ministar moraju platiti svoje troškove. Jedino što sam morao vratiti je oko 140 kuna za dionicu autoceste na putu do Milana za koju nisam priložio račun', rekao je jučer Šipuš.

Zastupnik Branko Vukšić osvrnuo se na jučerašnje Šipušovo moraliziranje oko nerazumijevanja za probleme Andreje Zlatar Violić ustvrdivši da je onda te probleme trebalo iznijeti javnosti. Za Vukšića je neprihvatljivo to što ovako svi koji nisu sudjelovali u Bankomatu ispadaju nemoralni, kao i svi koji postavljaju pitanja. Po njemu, Šipuš je kao dio nesposobnom Ministarstva kulture trebao otići skupa s bivšom ministricom, a njegova bogata umjetnička biografija nije jamac da će biti i dobar ministar.