UCHYTIL I WALDGONI POBJEDNICI

Otvoren 44. zagrebački salon - arhitektura '06 - '09

02.10.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Izložba '44. zagrebački salon - arhitektura 06 -09' otvorena je u 19. paviljonu Zagrebačkoga velesajma, a na otvorenju proglašeni su pobjednici Salona kojima je nagrade uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Prvu nagradu dobili su Andrej Uchytil i Renata Waldgoni za Župnu crkvu sv. Ivana Evanđelista sa župnim dvorom u Zagrebu, a tri jednakovrijedne nagrade za drugo mjesto dobili su Dinko Peračić i Marina Veljačić za Dom mladih u Splitu, Vedran Duplančić za Osnovnu školu u Sesvetskoj Sopnici te Produkcija 004 za Zgradu hitne medicinske pomoći u Zagrebu.

'Tradicija Zagrebačkog salona jest prikazivanje presjeka hrvatske arhitekture', rekao je Bandić dodavši kako arhitekti razvijaju kulturu življenja te oplemenjuju prostor oko nas.

Selektor ovogodišnjega Zagrebačkog salona kritičar arhitekture i glavni urednik dvomjesečnika 'A10 New European Architecture' iz Amsterdama Hans Ibelings odabrao je 100 od 556 pristiglih arhitektonskih radova, nastalih u razdoblju od 2006.-2009.

Napomenuvši kako izložba odražava određene tendencije u suvremenoj arhitekturi, ocijenio je da se hrvatska arhitektura može ravnopravno natjecati s arhitekturama europskih zemalja.

Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

U sklopu 44. zagrebačkoga salona Udruženje hrvatskih arhitekata (UHD) i časopis 'Čovjek i prostor' 2. i 3. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih organiziraju drugu po redu međunarodnu arhitektonsku konferenciju ČIP Talks. Na konferenciji će domaći i strani arhitekti raspravljati o recentnoj hrvatskoj arhitekturi.