ODBOR POTVRDIO NOVOG MINISTRA

Milanović predstavio Šipuša i zbrisao, Jasen Mesić ljut

23.04.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Gotovo mjesec dana od ostavke bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, njezin zamjenik Berislav Šipuš sjeo je danas pred saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu na kojem se raspravlja o iskazivanju povjerenja njemu kao novoj čelnoj osobi u Ministarstvu kulture

'Kandidat za ministra kulture Berislav Sipuš u Vladi je već tri i pol godine kao zamjenik ministrice. U tom razdoblju nisam imao nikakvih zamjerki na njegov rad i saznanja da bi bilo što bilo neprofesionalno i nezakonito', rekao je premijer Zoran Milanović predstavljajući Šipuša na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu te dodao da stoji iza Šipuša i smatra ga odličnim rješenjem za taj resor. Također je rekao da je Ministarstvo kulture u okviru nevelikog proračuna izloženo, 'ne bi rekao pritiscima, ali izazovima kod kojih je važno znati reći ne i ostati čist'. Potom je Milanović napustio sjednicu, na što je prosvjedovao Jasen Mesić (HDZ) koji je htio objašnjenje kako vidi neke stvari, misleći vjerojatno na protupropisno trošenje novca sa službene kartice.

'Premijer nas je počastio uvodnim nastupom i nakon toga napustiosjednicu i nije nam ostavio mogućnost za komentar. Ipak on predlaženovog ministra i najodgovorniji je za dosadašnju i buduću kulturnupolitiku', rekao je Mesić i dodao kako 'nije red da je premijer odjuriobrže nego što je došao'.

Podsjetimo, HRT je svojedobno objavio da je i Šipuš na službenu karticu dignuo 5.000kuna gotovine, a sam Šipuš kaže da je to opravdao. Za očekivati je daće na saslušanju morati objasniti sve još jednom te dati odgovor naprozivke Udruge Promo da je vlastitim projektima u 2015. dodijelio čak30 posto javnih sredstava za glazbu, odnosno 2,4 milijuna kuna, i da muje zagrebački ured za kulturu dodijelio dodatnih 1,2 milijuna kuna dokrock glazba nije dobila ni kunu.

Na Mesićev upit, Šipuš je odgovorio o nalazu revizije:

'Mislim da su svi nalazi revizije pokazali da je moje poslovanje potpuno čisto. Ako se govori o 2013., pojavio se jedan tip manipulacija da se nezakonito dizalo sredstva. Ja sam svoje kreditne poslovne kartice koristio isključivo za potrebe predstavljanja Ministarstva. Akontacijska sredstva nisam uzimao; 5.230 kuna je iznos koji se meni stavlja na dušu. Zamjenik i ministar moraju platiti svoje troškove. Jedino što sam morao vratiti je oko 140 kuna za dionicu autoceste na putu do Milana za koju nisam priložio račun', rekao je Šipuš.

Branko Vukšić kazao je na sjednici da je bivša ministrica Zlatar trebala biti smijenjena puno prije afere bankomat zbog lošeg rada Ministarstva i izrazio je razočaranje što s njenim odlaskom nije pala cijela ekipa ministarstva. 'Napomenut ću nekoliko skandaloznih poteza kao proglašenje HNK Varaždin, kriza HNK Zagreb, medijska strategija, Dubrovačke zidine, gospodin Radman – uveden vraćanje verbalnog delikta na HTV i vrlo loša klima u kulturi. Kako ćete i možete li razbucati lošu klimu u kulturi?' upitao je Šipuša.

'Ekipa koje je radila s ministricom je njen izbor. Moram joj izraziti zahvalnost na ukazanom povjerenju. U ovoj kući se mahalo papirom i izreklo dezinformaciju da se u Ministarstvu kulture uzimaju akontacije za putovanja na koja se ne ide. To je laž, jer ja sam ih potpisivao. Nitko se nije tim ljudima, a njih je 18, ispričao zbog liste srama na koju su stavljeni zbog navodnih neopravdanih putovanja. Novinarima nije na čast optužiti ministricu da je kriminalac, a niti jedan se zakon nije prekršio', rekao je Šipuš i pozvao novinare da pokažu malo ljudskosti. 'U cijeloj toj priči oko ministrice Zlatar Violić, niti jedan od vas ovdje, uključujući novinare i političare nikad se nije pitao koji su to ljudski problemi koje bi ta osoba mogla imati', kazao je Šipuš i ocijenio kako je to 'strašno i sramotno'.

Po završetku sjednice, na kojoj je sa sedam glasova za i dva glasa protiv (Jasen Mesić i Nikola Vuljanić) Odbor odlučio predložiti Saboru imenovanje Berislava Šipuša za Ministra kulture. Šipuš je upitan zašto je ministrica dala ostavku ako je bilo sve uredu. Neraspoložen za izjave, Šipuš je samo komentirao da je umoran, a na inzistiranje na odgovoru rekao je da je to napravila iz moralnih razloga.

O Udruzi Promo - Nismo mi Ministarstvo financija

Udruga Promo koja okuplja koncertne promotore u nekoliko je navrata ranije prozvala Berislava Šipuša za nezakonito dodjeljivanje novca glazbenim organizacijama s kojima surađuje, a prosvjedovali su i protiv njegova imenovanja ministrom. Šipuš im je i danas odgovorio: 'Kad su napadi krenuli, na jednoj sam se televiziji javno sukobio s gospodinom Marićem. Prvo, podvala je da oni predstavljaju rock glazbenike. Sa mnom u HDS-u sjede Hus i Mrle i sa svima mogu razgovarati i prvo što sam dao do znanja da neću dati da se na MK ide đonom. Kolege iz Proma rade vrlo težak zadatak. Predložili smo Promu da uđe u radnu skupinu koja će raspravljati o tome. Oni se bave biznisom, a mi nismo Ministarstvo financija, ali možemo pomoći’, rekao je i dodao da Ministarstvo ne može misliti samo na rock nego i na elektronsku glazbu, pop, etno i alternativnu glazbu.

'Jučer sam dobio prijedlog gospodina Marića. Inzistirali smo da prestanemo pregovarati i počnemo razgovarati i dali su svoje ljude koji će sudjelovati u razgovorima. Ključan je problem nacionalna strategija i treba napraviti pomak da pojam rock uđe u Nacionalnu strategiju. Tražili smo da se napravi lista klubova, napravit ćemo valorizaciju i kategorizaciju i sukladno tome financirati po uzoru na digitalizaciju kina', zaključio je na temu Proma.