10 TISUĆA POSJETITELJA

U društvu Istvana Szabe zatvoren Festival tolerancije

19.04.2015 u 13:48

Bionic
Reading

Snažnom političkom dramom 'Životna odluka' priznatog oskarovca Istvana Szabe zatvoren je u subotu ovogodišnji Festival tolerancije

Nakon 82 prikazana filma u kinima Tuškanac i Europa, među kojima je nekoliko svjetskih, hrvatskih i festivalskih premijera i filmova nagrađenih na prestižnim filmskim festivalima poput Sundancea i Oscara, nakon četiri izložbe, tri koncerta i Festival marketa, zaključen je 9. festival tolerancije.

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježila su dva povijesna jubileja: 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici. Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane je podsjetio na Srebrenicu svojim projektom ’1945 – 1995 – 2015′, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te genocidu počinjenom u Srebrenici, predstavljenim putem plakata za vanjsko oglašavanje na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu.

Na Festival marketu ugošćeno je šest festivala iz Mađarske, Danske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Latvije čiji su predstavnici osobno prisustvovali te svojim kratkim izlaganjem predstavili rad i poruke svojih festivala. Predstavnici su izmijenili iskustva i potrebe koje se javljaju pri realizaciji samog festivala.

Kao doprinos razvitku dijaloga, uvedene su i diskusije tematski vezane uz određene filmove kao odgovor na potrebu za stvaranjem javnih kritika nakon pogledanih filmova.

Organiziran je bio i okrugli stol u suradnji s EUNIC Hrvatska na temu 'Dijalog ipak funkcionira – kako kulturni i religijski dijalog formira stabilno društvo u Europi' s eminentnim predavačima iz Europe i regije. Program je ujedno bio upotpunjen i kvalitetnim glazbenim sadržajima: od akustičnog koncerta romske glazbe preko multimedijalnog performansa do plesne i zabavne glazbe i već tradicionalnog elektroničkog programa.

Bitno je istaknuti i prvu festivalsku retrospektivu već spomenutog mađarskog redatelja i oskarovca Istvana Szabe koji je bio počasni gost ovogodišnjeg Festivala, na kojem su prikazana tri filma ih redateljeva opusa; intrigantan film 'Vrata' s izvrsnom Helen Mirren u glavnoj ulozi, 'Mephisto' koji je 1981. godine dobio Oscara za najbolji film i 'Životna odluka'. Za vrijeme svoj boravka u Zagrebu slavni redatelj je izdvojio vrijeme da se susretne sa studentima i podijeli svoje bogato iskustvo o stvaranju i radu na filmu.

Edukacijska jutra svojim su zanimljivim temama potaknula oko 1.500 djece i mladih na kritičko i živo diskutiranje. Uz Branka Lustiga svoja iskustva o Holokaustu prenio je mladima i Oleg Mandić, a Mirko Ilić nas je još jednom osvijestio o neonacističkim simbolima oko nas.

Sveukupni broj posjetitelja ovogodišnjeg Festivala dostiže brojku od 10 tisuća, što je najveći broj do sada. To dokazuje da je publici prijeko potrebno više ovakvog sadržaja.

Na otvorenju Festivala dodijeljena je plaketa od maslinova drva za doprinos sjećanju na žrtve pod nazivom 'Da se ne zaboravi' našim velikanima animacije Zlatku Boureku i Pavlu Štalteru za izniman doprinos hrvatskoj kinematografiji, a na zatvaranju oskarovcu redatelju Istvanu Szabi. Simbolika nagrade je da se nikad ne zaboravi prošlost i da zajedno gradimo bolju budućnost.