TRI KONCERTA

Uzbudljiva završnica glazbene sezone Jazz orkestra HRT-a

19.04.2015 u 13:19

Bionic
Reading

Jazz orkestar HRT-a završit će ovogodišnju glazbenu sezonu s tri uzbudljive glazbene poslastice

Već 22. travnja u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti ugostit će uglednog trombonista, nizozemskog glazbenika Barta van Liera. Na svom prvom gostovanju uz Jazz orkestar kao 'leader' i solist, ovaj sjajni instrumentalist domaćoj će publici pokazati svoje vještine dirigiranja i istodobno se predstaviti interpretacijama svojih skladbi, različitih jazz standarda te skladbi svojih nizozemskih kolega.

Inspirirajući prostor dvorane Gorgona 6. svibnja u 20 sati rezerviran je za nastup Jazz orkestra i izvedbu jedinstvenih djela iz ciklusa Nove skladbe. Posebnost tog ciklusa koji je pokrenuo Silvije Glojnarić, jest da su pisane isključivo za Jazz orkestar tako da domaća publika jednom godišnje ima priliku uživati u cjelovečernjem koncertu posvećenom novim skladbama skladatelja koji žive i djeluju u Hrvatskoj. U dosadašnjih devet sezona ovaj fascinantan ciklus privukao je gotovo 60 autora i stotinu kompozicija, što je impozantan broj za neveliku jazz scenu u Hrvatskoj.

Prve srijede u mjesecu lipnju u Muzeju suvremene umjetnosti sve posjetitelje i glazbene sladokusce očekuje nezaboravan glazbeni doživljaj. Riječ je o koncertu Jazz orkestra i slovenskog multiinstrumentalista i skladatelja Milka Lazara. Njegove skladbe redovito su na repertoaru najznačajnijih slovenskih orkestara, ansambala i solista, kao i međunarodnih umjetnika, pa su tako izvođene po cijeloj Europi, SAD-u, Južnoj Americi, Kini i Rusiji. Osim skladanja za različite komorne sastave, simfonijske orkestre i big band, Milko Lazar redovito piše glazbu za film, operu, plesne i multimedijske projekte, što ga trenutno čini jednim od najinteresantnijih i najtraženijih europskih skladatelja. Pripreme za koncert s Milkom Lazarom, koji će se predstaviti svojim skladbama za big band, dirigiranjem te pokojom solističkom dionicom, vodit će njegov dugogodišnji kolega Saša Nestorović

Ova tri koncerta kojima završava ovogodišnja glazbena sezona Jazz orkestra HRT-a izravno će iz Muzeja suvremene umjetnosti prenositi i 3. program Hrvatskog radija.