PUBLIKA I INSTITUCIJE

Klovićevi dvori pozivaju na učlanjivanje

14.04.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Galerija Klovićevi dvori poziva institucije s kojima surađuje i zainteresiranu publiku da postanu njihovi članovi, što su u ponedjeljak u toj zagrebačkoj gornjogradskoj galeriji već postali - Hrvatski restauratorski zavod (HRZ), PBZ card d.o.o. i Hrvatske željeznice - HŽ putnički prijevoz jer im je članske iskaznice uručila v.d. ravnateljica Galerije Jasmina Bavoljak

Članske iskaznice su tako za HRZ primili ravnatelj Mario Braun, predsjednik Uprave PBZ carda Mislav Blažić te direktor prodaje i marketinga HŽ Putničkoga prijevoza Tomislav Šabić, a taj događaj bio je sastavni dio konferencije za novinare na kojoj je najavljena izložba 'Sveto i profano - slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj' što će biti otvorena u Klovićevim dvorima u četvrtak, 16. travnja. Suorganizator te izložbe je HRZ, a generalni sponzor PBZ card.

Nakon što je o izložbi iscrpno govorio njezin autor akademik Radoslav Tomić, djelatnost HRZ-a predstavio je ravnatelj Mario Braun istaknuvši kako je jedan od povoda da se javnosti predstavi djelatnost te ustanove obilježavanje Svjetskoga dana baštine - 18. travnja kojim se želi podići svijest o zaštiti i očuvanju svekolike kulturne baštine.

To je i prigoda, dodao je Braun, da i HRZ, koji godišnje provede između 250 i 350 programa, ali se većina obavljenih poslova ne prezentira javnosti, njoj približi svoj rad na konzerviranju i restauriranju nepokretnih kulturnih dobara (graditeljskog naslijeđa, zidnih slika i mozaika, kamene plastike, štukatura), pokretnih kulturnih dobara (štafelajnog slikarstva, drvene polikromirane skulpture, umjetnina na papiru i od kože, namještaja, predmeta od tekstila i metala), arheološke baštine te drugih predmeta kulturnog, povijesnog ili tehničkog značaja.

Braun je najavio da će HRZ 16. i 17. travnja otvoriti svoja vrata svim zainteresiranima, među kojima i mladima, kako bi ih senzibilizirao i za skoru proslavu 100. obljetnice restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i peti broj HRZ-ova godišnjaka - časopisa 'Portal' koji je recenzirani znanstveni časopis i redovito izlazi od 2010. godine. Časopis su predstavile urednice Krasanka Majer Jurišić i Ana Azinović Bebek. Njegov peti broj objedinjuje 17 tekstova posvećenih temama iz zaštite kulturne baštine, a kao i prethodni brojevi sadrži i ukupan pregled svih programa istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova HRZ-a iz prethodnih godina koji se u obliku kataloških jedinica nalaze na DVD-u priloženom uz časopis.

O Danima otvorenih vrata HRZ-a govorila je pak Janja Ferić Balenović i najavila kako će oni početi radionicom koja će se održati 16. travnja u kapeli sv. Roka na Rokovom perivoju za predškolski i osnovnoškolski uzrast, a sastoji se od uvodne edukativne priče o svetom Roku, oltara u kapeli koji djelatnici HRZ-a restauriraju od 2013. godine, te restauratorskoga postupka odstranjivanja preslika s prebojanih daščica kako bi se otkrila skrivena slika. Istaknula je kako će djeca dobiti na dar očišćene daščice.

Među brojnim događajima na programu je i 'Poliklinika za umjetnine' na kojoj će svi zainteresirani, ali bez prethodne uputnice, moći saznati kako mogu čuvati svoje umjetnine.