UGLEDNI GOST

Saznali smo koliki je bio Pikettyjev honorar za dolazak u Zagreb

14.04.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Francuski ekonomist Thomas Piketty izazvao je ogroman interes javnosti svojim gostovanjem u Zagrebu na Filozofskom teatru HNK. Kako je u svijetu inače običaj da se govori i gostovanja poznatih osoba masno naplaćuju, odlučili smo saznati koliki je honorar ubrao Piketty. Odgovor na to pitanje pokazuje da socijalistički ekonomist živi u skladu s onime što propovijeda

Da se na govorničkim nastupima može odlično zaraditi, pokazuje primjer Hillary Clinton, koja je nakon što je prestala biti američka državna tajnica, u tri godine svoj bankovni račun podebljala s 12 milijuna dolara honorara koje je dobila držeći govore diljem svijeta. Suprug Bill Clinton je, pak, otkako više nije predsjednik, zaradio govorima nevjerojatnih 106 milijuna dolara, ali riječ je ipak o dvjema moćnim osobama iz svijeta politike kojima će mnogi u ime prestiža platiti da im dođu održati govor.

Gostovanja i govore često naplaćuju i poznati svjetski intelektualci i znanstvenici, pa se slijedom toga postavlja i pitanje koliko je francuski ekonomist Thomas Piketty zaradio svojim dolaskom u Zagreb. Kako je, pak, riječ o dolasku koji se odigrao unutar festivala Rendez-Vous i Filozofskog teatra HNK, dakle programa financiranih javnim novcem, pitanje o Pikettyjevoj zaradi nije samo zanimljiv detalj, nego i stvar transparentnosti i odgovornog raspolaganja javnim sredstvima. Naravno, nije problem platiti Pikettyju dolazak u Zagreb, no treba se znati koliko je plaćen.

Neslužbeno doznajemo da su Pikettyju iz Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous ponudili skroman honorar od 2000 eura, koji je francuski ekonomist odbio. Službeno nam je, pak, potvrđeno da je Piketty dobio nula kuna za svoj dolazak u Zagreb. Njegovo obrazloženje je bilo da će pričati o svojoj knjizi 'Kapital u 21. stoljeću', od čije prodaje po autorskim pravima dobiva određeni postotak, te da će govoriti o nejednakosti pa nema smisla da za to uzima honorar.

'Cijena Pikettyjeva posjeta uključuje povratnu avionsku kartu (ekonomska klasa) Pariz-Zagreb-Pariz, boravak od jedne noći u hotelu Westin, regularne operativne troškove HNK za jednu večer i koktel nakon nastupa. Ove su troškove međusobno podijelili partneri projekta: Rendez-vous, Festival Francuske u Hrvatskoj (Ministarstvo kulture/Ministarstvo vanjskih poslova/Francuski institut), izdavačka kuća Profil i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu', rekli su nam iz Rendez-Vousa.

To nam je potvrdio i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat. Dapače, Piketty je u Zagreb doputovao ekonomskom klasom, a ne prvom, te nije postavljao nikakve posebne uvjete oko svojeg dolaska. Horvat kaže da se Piketty pokazao kao skroman, pošten i otvoren čovjek, čije izjave o tome da je došao u Zagreb kako bi naučio više o Hrvatskoj, trebamo uzeti ozbiljno, a ne kao samo standardnu spiku poznatih gostiju.

S druge strane, Horvat otkriva da je svojedobno na Subversive Festival zvao ekonomskog nobelovca Paula Krugmana, koji je uredno za dolazak u Zagreb tražio honorar od 100.000 dolara plus dvije avionske karte prve klase. Subversive, naravno, nije imao takav budžet, no Krugman je u Hrvatskoj nakon toga gostovao u organizaciji Adrisa za nesumnjivo visok honorar.

Sada svjetski traženi Piketty inače redovito dobiva ponude za gostovanja, naročito iz bogatih država Azije poput Singapura i Južne Koreje, za koja mu se nude iznosi i veći od honorara koji traži Paul Krugman, kaže Horvat. No Piketty prihvaća gostovanja, ali odbija basnoslovne honorare, jer mu nije cilj zaraditi na svojoj slavi, nego utjecati na javno mnijenje u pravcu ideja koje je iznio u 'Kapitalu u 21. stoljeću'.