Kulturmiks OPROŠTAJNA IZLOŽBA

Muzej suvremene umjetnosti otvara se 11. prosinca

Zgrada Muzeja suvremene umjetnosti otvara se 11. prosinca, izjavila je večeras novinarima ravnateljica Muzeja Snježana Pintarić

Djelatnici muzeja priredili su večeras u bivšem Muzeju na Gornjem gradu izložbu Željka Kipkea pod nazivom 'Nevidljive galerije' i na taj se način oprostili od gornjogradskog izložbenog prostora na Katarininom trgu. Muzej se iz tog prostora, u kojem je bio 55 godina, seli u novu zgradu u Aveniji Dubrovnik. Večerašnji događaj posvjedočio je prekretnicu u povijesti MSU-a, istaknuli su organizatori.

Prostor gornjogradske palače Kulmer na Katarininom trgu otvoren je 1954. godine, a tijekom 50-ak godina promijenio je nekoliko naziva i u tom izložbenom prostoru izlagalo je tisuće hrvatskih i inozemnih umjetnika, održane su stotine izložaba i važnih međunarodnih manifestacija te su sustavno promovirane nove pojave u suvremenoj umjetnosti.

Projekt Željka Kipkea 'Nevidljive galerije' obuhvaća film i dva slikarska ciklusa kroz koja umjetnik problematizira prostore u kojima su djelovale zagrebačke galerije, koje su bile mjesta okupljanja protagonista suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj. Te galerije više ne postoje, prenamijenjene su u druge svrhe ili su na drugim mjestima.

Dosadašnji Muzej suvremene umjetnosti raspolagao je sa 300 četvornih metara izložbenog prostora, a u novoj zgradi bit će na raspolaganju 5.000 četvornih metara, od čega 3.000 za stalni postav, a ostatak za povremene izložbe, istaknula je Pintarić. Dodala je da će Muzej imati vrlo atraktivne izložbene prostore s polivalentnom dvoranom te da će u njemu biti smješteno 12 tisuća djela.

Za svečano otvorenje djelatnici Muzeja predstavit će stalni postav, otvoriti izložbu fotografija Jasenka Rasola o izgradnji nove zgrade, a bit će predstavljena i izložba akvizicija, odnosno eksponata koju je Muzej dobio u proteklih pet godina.

Po riječima Snježane Pintarić, MSU je prvi muzej izgrađen u Zagrebu nakon 125 godina, otkako je otvoren Muzej za umjetnost i obrt.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još