DEFINIRANJE LJEPOTE

Kip Apoksiomena izložen u British Museumu

26.03.2015 u 09:55

Bionic
Reading

Kip Apoksiomena, izronjen 1999. iz podmorja otočića Vele Orjule pored Malog Lošinja, izložen je u British Museumu, u sklopu izložbe 'Definiranje ljepote' koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti, među nekima od najznačajnijih antičkih skulptura iz fundusa tog muzeja i ostalih svjetskih zbirki i muzeja

Izložba, koja se u Sainsbury Exhibition Gallery British Museuma može razgledati od 26. ožujka do 5. srpnja, prikazuje načine eksperimentiranja s prikazom ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dva tisućljeća.

Izložene skulpture vrijedna su umjetnička djela čiji stil varira od jednostavnih apstraktnih prikaza ljudskog tijela pretpovijesnih figurica, preko skulptura s Partenona, do zadivljujućeg realizma iz doba Aleksandra Velikog, a hrvatskom kipu posvećena je posebna pozornost, objavilo je Ministarstvo kulture na svojim internet stranicama.

Pretpostavlja se da skoro dvometarski brončani kip mladog atletičara potječe iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista. Nakon izranjanja u potpunosti je restauriran u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, a 2006. prvi put izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Od tada je više puta bio izlagan, a najviše ga je ljudi vidjelo u Louvreu, na izložbi od studenoga 2012. do veljače 2013. godine.

U sklopu britanske izložbe 10. travnja će se prirediti posebno cjelodnevno predstavljanje Apoksiomena pod nazivom 'Study day: The Athlete of Croatia: a bronze youth from the sea'. Viša konzervatorica Iskra Karniš Vidovič iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda u Zagrebu tada će govoriti o otkriću i obnovi Apoksiomena te o istraživanjima, konzervatorskim radovima i izložbama vezanima uz taj kip.

O antičkoj grčkoj brončanoj skulpturi i samom Apoksiomenu govorit će Peter B. Campbell sa Sveučilišta Southampton te Ian Jenkis, Judith Swaddling, Ross Thomas, Michael Fischer, Marilyn Hockey, Fleur Shearman, Peter Higgs iz British Museuma.

Nakon predavanja, diskusija i panel-diskusija o Apoksiomenu i antičkoj grčkoj brončanoj skulpturi, u poslijepodnevnim satima arhitekt Saša Randić predstavit će novi Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, zamjenica gradonačelnika Malog Lošinja Ana Kučić predstavit će otok Lošinj, a program kolokvija završit će se izlaganjem hrvatskog veleposlanika u Londonu Ivana Grdešića.

Veleposlanstvo Hrvatske u Londonu će 17. lipnja u British Museumu organizirati prijam u povodu Dana državnosti.

Svakog ljeta British Museum organizira međunarodni program izobrazbe u kojem sudjeluju muzejski stručnjaci i stručnjaci za očuvanje baštine iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji program odvija se od 26. srpnja do 5. rujna, a među 28 stručnjaka, koliko ih se može prijaviti u program mogu sudjelovati i hrvatski muzejski djelatnici i konzervatori.