NA METI KULTURE

ORaH prozvao Olivera Frljića i Tomislava Karamarka

05.03.2015 u 12:15

Bionic
Reading

'Javnost bi se trebala zabrinuti kada kultura postane tema o kojoj polemiziraju Tomislav Karamarko i Oliver Frljić', izjavio je Nenad Rizvanović, jedan od koautora prijedloga ORaH-ove kulturne politike predstavljenog prije desetak dana

Urednik u izdavaštvu Nenad Rizvanović reagirao je u ime ORaH-a u želji da skrene pažnju na ORaH-ovu kulturnu politiku u nastajanju. Naime, prije desetak dana Rizvanović je u društvu članice predsjedništva ORaH-a Marine Biti te Emine Višnić, koja je radila kao vanjska suradnica na ORaH-ovoj kulturnoj politici, predstavio nacrt, a tom prilikom istaknuli su kako su temeljni problemi kulturne djelatnosti sistemske naravi pa im tako treba i pristupati. Smatraju da se problemi ne mogu rješavati samo na razini pojedinih disciplina i specifičnih područja, već horizontalno, obraćajući posebnu pažnju na strukture i procese donošenja odluka o financiranju i upravljanju kulturnim sustavom.

Na tragu je te ideje i Rizvanovićeva kritika redatelja Olivera Frljića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

'Ni Karamarko koji je svoje stavove o nacionalnoj kulturi iznio na 25. obljetnici Prvoga općeg Sabora HDZ-a, ni Frljić koji mu je preko Novoga lista replicirao optužujući HDZ za fašizaciju kulture, kao nažalost ni bilo tko treći u prostoru aktualne politike, ne pokazuje interes za stvarno bitne probleme u kulturi koji su prije svega sistemske naravi', izjavio je Rizvanović u priopćenju ORaH-a. U toj stranci, napominje se, procjenjuju da se kulturi loše piše u bilo kojem od političkih scenarija koji kulturu razmatraju s ideoloških pozicija budući da podsjećaju na duh idejno-političke diferencijacije s kraja osamdesetih godina u Jugoslaviji. Pozivaju na 'odmak od svih anakronih retorika, s programskom namjerom da se kulturi pristupi kao autonomnom području, sistemski i horizontalno te u prožimanju s ekonomskim, socijalnim i okolišnim izazovima'.

'Posebno inzistiramo na unapređivanju zastarjelog sustava podložnog utjecaju politike, odnosno na modernizaciji i demokratizaciji upravljanja u kulturi, a u funkciji ostvarenja stvarne autonomije te bolje uravnoteženosti javnog, civilnog i privatnog sektora. Kako bismo o kulturi konačno razgovarali kao o kulturi, a ne samo kao o izvedenici ove ili one ideologije, pozivamo javnost da se uključi u javnu raspravu o ORaH-ovom prijedlog kulturne politike objavljenu na www.orah.hr', zaključuju u priopćenju iz te stranke.