KNJIŽEVNA VEČER

Shakespeare i Cervantes u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a

03.03.2015 u 10:47

Bionic
Reading

Simfonijski orkestar HRT-a u sklopu svojeg će Majstorskog ciklusa u četvrtak 5. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvesti 'simfonijsku književnu večer' s repertoarom Petra Iljiča Čajkovskog, Richarda Straussa i Srđana Dedića

Kako se ističe u najavi, HRT-ovi će simfoničari 'glazbom pripovijedati' Shakespeareovu 'Oluju', te 'tonovima ispričati' fantastične pustolovine tragikomičnog Cervantesova junaka Don Quixotea koje su Čajkovski i Strauss 'preveli' u partiture.

Simfonijski orkestar HRT-a u četvrtak će u Lisinskone 'naglas čitati' Simfonijsku fantaziju 'Oluja' Čajkovskog i tonsku poemu 'Don Quixote', za violončelo i orkestar Straussa.

Program koji sjedinjuje književnost i glazbu pod ravnanjem jednog od najsvestranijih hrvatskih glazbenika Mladena Tarbuka uveličat će solističkim nastupom mladi Skandinavac u strelovitom usponu, danski violončelist Jakob Kullberg, koji će preuzeti solističku ulogu i personifikaciju karakternog junaka viteza Don Quixotea.

Glazbenik kojemu nesmiljena britanska kritika laska riječima kako 'čudesno kontrolira liniju i svira čisto čak i najnespretnije pasaže', bio je student profesora Valtera Dešpalja.

Pridružit će mu se, kao solist na violi, Krešimir Petar Pustički.

Na repertoaru je i Simfonijski stavak Srđana Dedića, 'jedna od najboljih orkestralnih skladbi iz novije povijesti hrvatske glazbe', koja će ljubiteljima glazbe 'ponuditi čisto glazbeno uzbuđenje bez primjesa literature'.