PAMET U GLAVU

Može li filozofija biti zabavna?

27.02.2015 u 12:20

  • +5

Animirani filozofi - Pamet u glavu

Izvor: tportal.hr / Autor: Krešimir Certić Misch

Bionic
Reading

Na Trećem programu HTV-a od ove nedjelje, 1. ožujka, u 20 sati kreće emitiranje TV serijala ‘Pamet u glavu’ o najvažnijim zapadnim filozofima u povijesti.

Pomalo neočekivano, HTV se odlučio za iskorak i umjesto suhoparne studijske emisije o filozofiji priredio zanimljiv i dinamičan animirani serijal o filozofima. U petominutnim epizodama upoznat ćemo neke od većih osobenjaka, doznati tko je bio spreman umrijeti za svoja uvjerenja, a tko se umjesto predavanja više volio izležavati u krevetu.

'Svi znamo, ili smo barem nekad čuli, tko je otac filozofije. Učili smo u školi tko je postavio logička pravila, a tko utemeljio empirizam. No, jeste li znali kako je živio, primjerice, Immanuel Kant? Precizno, eto kako. Svaki je dan u točno određeno vrijeme šetao istim drvoredom. René Descartes je, s druge strane, volio provoditi vrijeme u krevetu više nego išta drugo. Debeljuškasti David Hume bio je svojedobno omiljeni ‘partijaner’ Europe, a Ludwig Wittgenstein svoja je djela oblikovao u fragmentima. Također, da je Napoleon umarširao u Jenu samo dan ranije, možda nikada ne bismo doznali kako je Hegel ušao u filozofiju, a bez ideja Johna Lockea SAD bi danas možda bile Treći svijet', najavljuju nam autori ovog filozofskog serijala o kojem možete čitati i na njihovoj Facebook stranici.

Scenaristica Ana Grbac, dugogodišnja suradnica Hrvatskog radija iskopala je more zanimljivih i ne tako poznatih podataka o velikim filozofima u povijesti, a jedan od naših najcjenjenijih ilustratora Krešimir Certić Misch nacrtao je i animirao njihove portrete. Glas serijalu dao je sjajni glumac Vilim Matula

Ono najvažnije, svaka petominutna epizoda prepuna je informacija i pruža relevantan uvid u učenje pojedinog filozofa. Krešimir Certić majstorski je prilagođavao stil s obzirom na razdoblje kojem filozofi pripadaju, pa tako Sokrat izgleda kao da je sišao s antičke keramike, a Nietzsche i Rousseau se doimaju kudikamo šarmantnije nego u stvarnom životu.

Prva epizoda serijala ‘Pamet u glavu’ na programu je 1. ožujka na Trećem programu od 20 sati, a u sljedećih dvadeset tjedana imat ćemo priliku doznati tko su mislioci koji su oblikovali zapadnu filozofiju.