DEMONI MODERNIZMA

Hrvatski simbolisti na izložbi u Rovigu

19.02.2015 u 13:20

  • +10

Hrvatski simbolisti na izložbi 'Demoni modernizma'

Izvor: Promo fotografije / Autor: foto: Goran Vranić

Bionic
Reading

Na izložbi 'Demon modernizma - Slikari vizionari u zoru prošlog stoljeća' (Il Demone Della Modernità), koja se od 14. veljače do 14. lipnja može razgledati u Palazzo Roverella u talijanskom Rovigu, izložena su i remek-djela hrvatskih velikana

Moderna galerija je za izložbu, koju u Rovigu priređuje Fondazione Cassa di Risparmio di Padova e Rovigo u suradnji s Comune di Rovigo i Accademia dei Concordi, iz svog fundusa posudila 15 remek-djela hrvatskih velikana, slikara simbolista: Bele Čikoša Sesije, Mirka Račkog, Gabrijela Jurkića i Ignjata Joba te skulpturu kipara Ivana Meštrovića.

Na izložbi koja zrcali raskošnu osjećajnost simbolističkog razdoblja u likovnim umjetnostima srednje Europe i koja pokazuje neobičan i možda jedinstven duh epohe fin de siéclea, što se manifestira uprizorenjima osjećaja uznemirenosti, svjesnog i nesvjesnog te divljih i nejasnih prizora, bit će predstavljeno više od stotinu radova, slika, skulptura, crteža i grafika najeminentnijih europskih umjetnika na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, poput djela Jamesa Ensora, Franza Von Stucka, Odilona Redona, Arnolda Böcklina, Maxa Klingera, Gustava Moreaua, Alberta Martinija i drugih europskih velikana kista i dlijeta.

Nakon Roviga krajem lipnja izložba 'Il Demone Della Modernità' (Demon modernizma - Slikari vizionari u zoru prošlog stoljeća) iz Palače Roverella stiže u zagrebačku Modernu galeriju, u kojoj će se moći razgledati do kolovoza 2015.

Ova značajna izložba predstavlja nastavak uspješne međunarodne muzejske suradnje koju je Moderna galerija započela u proljeće 2014. izložbom autoportreta Miroslava Kraljevića u venecijanskoj Ca'Pesaro.