DEKODIRANJE APSTRAKCIJA

Pollockovi radovi kriju tajnu

25.09.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Slikar Jackson Pollock ostavio je u svojim djelima nemali broj tragova, od novčića i dugmadi do cigareta, a povjesničar Henry Adams tvrdi da je otkrio najnoviji - masivni potpis - te smatra da umjetnikova ostavština krije tajnu

Henry Adams, profesor na sveučilištu Case Western Reserve, do najnovijeg otkrića došao je sasvim slučajno, uz asistenciju supruge Marianne Berardi. Promatrajući Pollockov 'Mural' iz 1943. uočili su umjetnikov potpis koji se prostire preko cijelog gornjeg dijela slike.

'Bio sam oduševljen. Ne događa se svakog dana da otkrijete nešto nepoznato u djelu jednoga od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća', rekao je Adams. On smatra da je mala vjerojatnost da je Pollockov potpis slučajnost i mišljenja je da umjetnikov opus krije još mnoge neotkrivene tajne, prenosi Artinfo.com.

Povjesničarka umjetnosti Sue Taylor potvrdila je da je Pollock često svoje apstraktne radove započinjao s figurativnim oblicima poput novčića te je čak pisao pisma i brojeve koje bi u procesu stvaranja prekrio slojevima boje.

Henry Adams je detaljnu analizu Pollockovih radova izložio u knjizi 'Tom i Jerry' koja među ostalim donosi priču o slikarevu odnosu s profesorom Thomasom Hartom Bentonom.