RODIN U MEŠTROVIĆEVOM ZAGREBU

Slavni francuski kipar u Umjetničkom paviljonu u svibnju

15.02.2015 u 17:07

Bionic
Reading

Pod nazivom 'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu' u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 5. svibnja otvara se velika izložba francuskog kipara Augustea Rodina, sa sedamdesetak njegovih umjetničkih djela, među kojima su i proslavljena remek djela 'Mislilac', 'Poljubac', 'Vrata pakla', 'Brončano doba', 'Čovjek koji hoda'.

Riječ je o 'uzvratnom posjetu' dogovorenom nakon Festivala hrvatske kulture u Francuskoj 'Croatie, la voici', tijekom kojega je prije tri godine u pariškom Muzeju Rodin bila postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića. Ove se godine Francuska predstavlja u Hrvatskoj, na festivalu 'Rendez-vous', a Rodinova izložba bit će jedan od njegovih najvećih projekata. Osim u Zagreb, Rodinova djela stižu u Split, gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba 'Rodinova Meditacija u Splitu', na kojoj će se predstaviti njegova 'Meditacija - Unutarnji glas'.

Autori izložbenog projekta su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Kustosice su Veronique Mattiussi iz tog pariškog muzeja i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović, koje će napisati i središnje tekstove u katalogu. Postav će, uz njih i Krstulovića Oparu, supotpisati ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić

'Niti jednog trenutka nisam dvojio gdje ta izložba može biti priređena. Pripremajući Meštrovićevu izložbu u Parizu proveo sam ravnateljicu Muzeja Rodin kroz Zagreb i Split, a kada sam je doveo do Umjetničkog paviljona rekao sam joj da tu želim prirediti uzvratnu izložbu. Tek po uspješnoj realizaciji naše izložbe 'Ivan Meštrović: Hrvatska ekspresija' zadobili smo puno povjerenje francuskih kolega, moja početna entuzijastička želja dobila je prve ozbiljne odjeke i par godina kasnije izložba je tu', rekao je za Hinu Andro Krstulović Opara.

Kaže da je posebno inzistirao na naslovu izložbe u kojem se uz Rodina spominje i Meštrović, te grad Zagreb, s kojim je taj velikan hrvatskog kiparstva bio iznimno povezan. 'Rodinova izložba nije obična putujuća izložba koju možete vidjeti u bilo kojemu gradu, ona naglašava plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje', istaknuo je Krstulović Opara.

Po njegovim riječima, posjetitelji će u katalogu i s izloženim djelima Ivana Meštrovića, što će biti svojevrsno iznenađenje, doznati kolika važnost treba biti pridana njihovim ulogama u razvoju europske umjetnosti, a isto će, najavio je, vidjeti i na izložbi u Splitu, gdje će se uspostaviti dijalog između dvaju remek djela, Rodinove 'Meditacije - Unutarnji glas' i Meštrovićeve 'Psihe'.

Pokazat će se 'lijepa priča i sudbina koja veže ta dva djela, ali i dokazati snažne veze i njihovo prijateljstvo koje je potvrđeno u pismima koja su razmijenjivali, a koja se bave tim legendarnim Rodinovim djelom, koje je odlučio pokloniti svom prijatelju Meštroviću. Zbog početka Prvog svjetskogata i Rodinove smrti to nije ostvareno, no zahvaljujući ovome projektu, 102 godine kasnije to djelo dolazi u Meštrovićev splitski dom', dodao je.

Krstulović Opara ističe kako takve izložbe zahtijevaju veliki angažman cijelog tima ljudi, pri čemu je suradnja između ustanova od presudne važnosti, a visoki stupanj povjerenja koji su uspostavili pomaže razriješiti mnoga delikatna pitanja, jer je riječ o vrlo osjetljivom materijalu i djelima vrhunske vrijednosti koja putuju preko cijele Europe.

'Brojna razmijenjena pisma, susreti i izaslanstva te provjere naših kapaciteta su za nama i danas već dnevno razmjenjujemo pisma i tako će biti do završetka izložbi. Surađujemo s eminentnim stručnjacima koji će nam pomoći u oblikovanju, rasvjeti, grafičkome oblikovanju te marketingu', rekao je.

Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Drueta koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu. Zanimljivo je i da će Olja Jelaska, skladateljica i dobitnica ovogodišnje državne nagrade Vladimir Nazor, za svečano otvorenje skladati suitu 'Rodinova Meditacija'

Financiranje projekta podijelit će se između Francuske i Hrvatske, a hrvatski dio ravnomjerno će podijeliti Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, dok će veći postotak biti pokriven iz prihoda od ulaznica i sponzorstava. Glavni sponzor bit će Societe Generale - Splitska banka.

Djela Augustea Rodina (1840.-1917.), već su bila predstavljena Hrvatskoj - 1968., također u Umjetničkom paviljonu, na izložbi koju su postavile Cecile Goldscheider, tadašnja ravnateljica Musee Rodin i voditeljica zagrebačkog Atelijera Meštrović Vesna Barbić.