Kulturmiks MUZEJ U BRUXELLESU

Magritteova slika ukradena usred bijela dana

  • Autor: Hina
  • 24.9.2009 15:09:45
  • 24.9.2009 14:40:55

Slika belgijskog slikara nadrealista Renea Magrittea naslovljena 'Olympia' čija se vrijednost procjenjuje do tri milijuna eura, ukradena je u četvrtak ujutro u muzeju u Bruxellesu neposredno nakon otvaranja, priopćeno je iz policije i uprave muzeja.

'Dvije osobe, od kojih jedna azijatskog tipa, govoreći engleski i francuski, upale su naoružane pištoljem u muzej neposredno nakon otvaranja' u četvrtak, istaknuo je Andre Garitte, kustos Muzeja Rene Magritte.

Muzej je smješten u sjevernom predgrađu Bruxellesa - Jetteu. Razlikuje se od velikog Muzeja Magritte upravo inauguriranog u gradu.

'Dvojica muškaraca otkrivena lica primorala su dvoje od troje zaposlenih da legnu na tlo a jedan od kradljivaca preskočio je staklenu pregradu od metar i pol koja dijeli sliku od posjetitelja', nastavio je on.

Nije bilo ozlijeđenih iako se još dvoje posjetitelja u trenutku događaja nalazilo u muzeju gdje su belgijski slikar i njegova supruga Georgette živjeli 24 godine a koji je služio i kao okupljalište belgijskim nadrealistima.

'Pobjegli su sa slikom prvo pješice a onda se ukrcali u automobil', kazao je glasnogovornik policije u Bruxellesu.

Slika za koju je pozirala Georgette Magritte predstavlja ležeći akt sa školjkom na trbuhu. Veličine je 60x80 cm a vrijednost joj se procjenjuje na 750.000 do tri milijuna eura.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još