IZLAŽE U UMJETNIČKOM

Vugrinec se pohvalio: Imam jaču zbirku od Sanadera i Vidoševića

06.02.2015 u 12:55

Bionic
Reading

'Kolekcija Vugrinec - remek-djela hrvatske moderne' naziv je izložbe koja će krajem veljače u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu predstaviti kolekciju slika koju je sakupio poznati nogometaš i strastveni sakupljač umjetnina Davor Vugrinec

Novi ciklus izložbi Umjetničkog paviljona u Zagrebu, objedinjen pod naslovom Privatne kolekcije u javnoj instituciji, započinje predstavljanjem jedne od najatraktivnijih privatnih kolekcija hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, koju je prikupio poznati hrvatski nogometaš Davor Vugrinec. Kako najavljuju na stranicama Umjetničkog paviljona, kolekcija ovog sportaša, podrijetlom iz Varaždina, sadrži najreprezentativnija djela hrvatskih umjetnika moderne, počevši od Nikole Mašića – prvog etabliranog domaćeg i dosljedno školovanog slikara – preko najznačajnijih predstavnika tzv. zagrebačke šarene škole: Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Ivana Tišova, Ferde Kovačevića ili Otona Ivekovića, i nastavlja se biranim djelima münchenskih đaka koji ostvaruju puni izraz hrvatske moderne umjetnosti: Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Oskara Hermana, sve do praške četvorice: Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea i Vilka Gecana, da spomenemo samo osnovnu razvojnu nit.

Davor Vugrinec je, najavljujući zagrebačku izložbu, za Večernji list izjavio da mu se ovom izložbom ostvario dugogodišnji san i sada će svi ljudi moći vidjeti remek-djela iz njeogve kolekcije, a na izložbi će biti 42 slike i devet skulptura.

'Skupljam isključivo remek-djela najcjenjenijih i najskupljih hrvatskih umjetnika. To je moja filozofija. Kad saznam za neko remek-djelo, strpljiv sam i čekam idealnu priliku uvjeren da ću ga uspjeti kupiti. Neke slike vrebam već deset godina', otkriva Vugrinec. Na pitanje ima li 'jaču' zbirku od Sanaderove ili Vidoševićeve, odgovara da ima.

'Oni su kupovali imena, primjerice Bukovca, a ja sam kupovao slike. To je velika razlika' – kazao je za VL Vugrinec. Vugrinčeva izložba nakon Umjetničkog paviljona u Zagrebu bit će prikazana i u njegovu rodnom Varaždinu, a vjerojatno će obići i cijelu Hrvatsku.