AMERIČKA UMJETNOST

Kunsthaus u Grazu izlaže Warhola, Newmana i Woola

24.09.2009 u 13:48

Bionic
Reading

Izložbe 'Painting Real' i 'Screenig Real', koje će se otvoriti 26. rujna u Kunsthausu u Grazu, kroz radove petero umjetnika među kojima je najviše onih Andyja Warhola, prikazuje kontinuitet američke umjetnosti od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas, predstavljeno je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Riječ je o najvećem predstavljanju rada Andyja Warhola u srednjoj Europi još od šezdesetih, pa bi te izložbe mogle biti zanimljive i hrvatskoj publici, rekao je Peter Pakesch, kustos izložaba i umjetnički direktor Univerzalnog muzeja Joanneum iz Graza.

Andy Warhol nije samo medijska zvijezda, već ozbiljan slikar koji je preispitivao slikarstvo tematizirajući funkciju slike na potpuno nov način, ustvrdio je Paketsch. Warholova djela za izložbu prikupljana su iz kolekcija i muzeja diljem svijeta, a vremenski su ograničena na njegovo ključno razdoblje šezdesetih, dodao je.

Na izložbi 'Painting Real' Warholova djela stavljena su u odnos sa slikama politički i društveno angažiranog umjetnika Barnetta Newmana, te s 'word paintings' (slike s riječima) jednog od najvažnijih suvremenih američkih slikara Christophera Woola

Od četrdesetak izloženih slika polovica su Warholove, a među njima su i slavne 'Double Elvis', 'Flowers, 'Jackie', 'Big Electric Chair', 'Licorice Marilyn'.

S obzirom da je, osim slikarstva, Warhol promijenio i film kao medij, on je i okosnica izložbe 'Screening Real', na kojoj će se moći pogledati filmovi Brucea Connora, koji je još krajem pedesetih postavio film u kontekst likovnih umjetnosti, te noviji radovi jedne od najprofiliranijih mlađih predstavnica američkog filma Sharon Lockhart.

Prikazat će se osam filmova, od kojih četiri Warholova, među kojima su 'Kiss' i 'Blow Job'.

Predstavljanje izložbe je održano u Zagrebu, budući da MUO surađuje s organizatorom izložbe, Univerzalnim muzejem Joanneum, dio kojeg je Kunsthaus Graz.

Izložba 'Giovanni Battista Piranesi: Virtualni muzej rimskih starina iz zbirke grafika MUO' bila je postavljena prošle godine u Grazu, a izložba 'Rembrandt: Grafike iz Alte Galerie Landesmuseum Joanneum' u MUO, krajem prošle i početkom ove godine.

Više o izložbi čitajte na stranicama Muzeja.