HI-TECH UMJETNIK

Sve njegove fotografije nastale su iz kreveta

31.01.2015 u 06:07

  • +4

Draško Regul: Caverna Magica

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić / PIXSELL

Bionic
Reading

Zagrepčanin Draško Regul ne može se koristiti rukama i nogama, a ni govoriti. U situaciji koja bi mnoge stjerala u očaj, Draško je pronašao način za kreativno izražavanje. Motive ne traži, već snima ono što se zbiva pored kreveta - u sobi, koju rado naziva spiljom

Iako iza sebe ima nekoliko fotografskih izložbi i prvu nagradu za kolekciju fotografija, Regul sebe ne smatra fotografom u punom smislu riječi, nego tek amaterskim likovnim umjetnikom koji rabi i fotografsku tehnologiju.

Ljubav prema fotografiji raspirio je u njemu krajem sedamdesetih pokojni otac, fotoamater, pa Regul i sam postaje manje-više aktivan fotoamater. Najintenzivnije radi osamdesetih godina, ali ni tada nije bio profesionalno angažiran ni javno eksponiran. Za prvih 40-ak godina svog života Regul kaže da su bile sasvim obične, relativno nezanimljive za neki fotografski životopis. Zadnjih 10-ak godina su već zanimljivije, no opet ne primarno fotografski.

Preokretu je prethodilo nekoliko moždanih udara 2000. godine koje je jedva preživio, a od tada živi s LIS-om (Locked-in Syndrome), bolešću koja bi se mogla opisati kao sindrom zaključanosti u vlastitom tijelu. Iako je izgubio mogućnost govora, donekle mu je ostao pokretan vrat, pa je nakon par godina intenzivne vježbe i uz pomoć jedne hi-tech spravice uspostavio kontrolu nad računalom pokretima glave. Zahvaljujući novostečenoj vještini i tehnologiji, 2008. vratio se aktivnom fotoamaterskom angažmanu.

Regul snima kompjuterski vođenim kompaktnim fotoaparatom, postavljenim na kompjuterski upravljivom pan/tilt stalku, s udaljenosti od maksimalno 2-3 metra (koliko iznosi duljina USB-kabela) od svog kompjutora. Stoga fotografski bilježi ono što se zbiva pored kreveta, a dobivene slike potom prolaze specifični digitalni postprocessing, usavršavan i standardiziran tijekom razvoja projekta. Zato ih ni ne smatra fotografijama u punom smislu riječi, nego ih radije naziva 'fotografiziranim sjenopisima'

Na tradicionalnoj Novogodišnjoj klupskoj izložbi Fotokluba Split, Regul je 2012. godine osvojio 1. nagradu u kategoriji 'kolekcija - slobodna tema' te ujedno i Grand prix izložbe. Da uspjeh bude veći, u Fotoklubu Split ništa nisu znali o Regulovom zdravstvenom stanju kad su žirirali radove pristigle na natječaj.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Regul je tada izjavio: 'Ova nagrada mi stvarno silno puno znači - više nego prvo priznanje takvog ranga mladom i neafirmiranom fotografu na početku karijere. Svakako je to značajno priznanje fotografske zajednice fotografskim/estetskim kvalitetama nagrađenih fotki, no meni je bitna druga njezina dimenzija, koja nema veze s fotografijom: javno društveno priznanje i potvrda osobne vrijednosti.'

Fotografizirane sjenopise Draška Regula – dr.Nde, splitska publika moći će vidjeti u Galeriji Fotokluba Split. Izložba naziva 'Caverna Magica' otvorena je u sklopu Noći muzeja, a traje do 21. veljače.

'Naziv projekta 'Caverna Magica' je, da tako kažem, dejavu-hommage! Preuzet je izravno s istoimenog albuma Andreasa Vollenweidera iz 1982. koji je snažno obilježio moju mladost, a sada na taj naziv itekako asocira čarolija moje spilje', napominje Regul.